Positieve psychologie: Een paar tips • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Positieve psychologie: Een paar tips

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

De kracht van positieve psychologie wordt steeds meer ingezet op allerlei vlakken en ook voor paardensporters kan de methode heel waardevol zijn. Horse and Hound bezocht een conferentie waar een professor op dat gebied, Tony Ghaye, een aantal tips gaf voor ruiters.

Doe het, doe het dan goed, doe het dan beter

“Een van de beste manieren om ergens beter in te worden is door het te doen, dan eerlijk te kijken naar hoe je het hebt gedaan, daarvan leren en bekijken hoe je het de volgende keer beter kunt doen. Dit staat vaak bekend als ervaringsgericht leren “, legt professor Ghaye uit. “De kunst van reflectie over actie is een belangrijk onderdeel om bij te dragen aan verbetering.”

Daarbij is het belangrijk dat je je niet alleen focust op wat er niet goed ging, maar juist ook op wat er wel goed ging en waarom én hoe je dat vooral moet blijven gebruiken.

Los op of laat los

“Je vasthouden aan negatieve gevoelens en gedachten, daar word je niet beter van. Als je enkel nadenkt over wat er mis is gegaan, dan wordt dit probleem alleen maar groter in je hoofd. Los het probleem op waardoor iets mis gaat of laat het probleem met rust, totdat je het wel op kunt lossen. “

Als ruiter zou je je juist moeten richten op wat je wel wilt. Richt je op het meer hebben van plezier en succes en niet op het minder hebben van stress of frustratie. Als je je blijft richten op het verkeerde loop je het risico dat je steeds minder plezier beleeft aan het rijden.

Gebruik je sterke punten

Zorg dat je je eigen sterke punten kent en benut die ook. Niet alleen je sterke punten met rijden, maar ook je sterke punten als mens. Weet je van jezelf dat je heel gedisciplineerd bent, gebruik dat dan ook in de planning van je training.

Geloof in jezelf

Iedereen twijfelt wel eens aan zichzelf, maar als je jezelf goed kent en weet wat voor jou werkt, dan kun je daar makkelijker mee omgaan. Positieve psychologie helpt je om slechte gewoonten om te zetten in goede gewoonten. Bouwen aan je zelfvertrouwen en het geloof in jezelf op een positieve manier is fundamenteel om je rijden te verbeteren. Zorg dat je je eigen positieve kant kent, omring je niet met negatieve mensen en zorg dat je goede feedback krijgt over je rijden. Blijf dingen in perspectief zien en let op het grote plaatje. Iedereen voelt zich wel eens wat verloren en het gaat ook wel eens mis, maar als je dingen positief benadert en leert van je fouten, dan kom je ook weer verder.

Bron: Horseandhound

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook