Pas je aan aan je paard • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Pas je aan aan je paard

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je kijkt naar topcombinaties in de training of in de ring, dan zijn er vaak een hoop dingen, die je daarvan kunt leren. Ook al ben je met je eigen paard (nog) op een veel lager niveau, toch zijn er ook hoop dingen, die voor zowel een Grand Prix-paard als voor een jong of onervaren paard gelden. Grand Prix-amazone Anna Ross gaf daarom een paar tips op Horse and Hound, waar veel ruiters iets aan kunnen hebben.

Ken je paard

Om te weten hoe je je paard het beste kunt benaderen, is het belangrijk om te weten wat voor paard je hebt. Als je nog op zoek bent naar een paard kijk dan ook kritisch naar jezelf. Ben je druk en misschien zelfs snel nerveus, zoek dan een paard dat van nature wat kalmer is, maar ben je zelf juist de rust zelve, kies dan liever een paard dat van zichzelf was heter is. Heb je al een paard, achterhaal dan wat voor type je paard is en zorg dat je je als ruiter zo ontwikkelt dat je het beste uit je paard kunt halen.

Pas je aan

Leer je aanpassen aan je paard. Is je paard van nature wat ‘lui’, wees dan alert erop dat je je been nog minder moet proberen te gebruiken. Een paard voelt een vlieg, dus hij voelt ook je been. Leer korte hulpen geven en beloon je paard voor zijn antwoord. Niet alleen met braaf zeggen, maar vooral ook door op te houden met het geven van de hulp.

Ontwikkel de ‘versnellingen’

Natuurlijk helpt het als je paard van nature fantastisch kan bewegen, maar ook als dat niet zo is, dan kun je als ruiter een hoop doen. Zorg dat je paard leert om zich aan te passen. Leer hem schakelen tussen klein en groot en leer hem meer gewicht op zijn achterbeen te nemen. Paarden, die goed kunnen schakelen en mooie overgangen kunnen maken, zowel binnen de gangen als ertussen, die ontwikkelen op die manier ook hun beweging. Een paard dat terug kan komen en daarbij leert actief te blijven bewegen, gaat automatisch met meer expressie bewegen. Oefen dus de overgangen en wees steeds benieuwd naar met hoe weinig hulp je je paard kunt rijden, dan werk je aan harmonie en wordt je paard ook nog eens steeds mooier.

Tel de passen en de sprongen

Een andere tip van Ross is zorgen dat je weet hoe veel passen of sprongen je paard nodig heeft om bijvoorbeeld aan het eind van de lange zijde te komen en daar dan mee te gaan spelen. Tel de passen twee of drie keer op de lange zijde en laat je paard dan vergroten zodat je er een paar minder nodig hebt. Neem hem dan weer terug en probeer om hem iets meer te verzamelen zodat je er juist een paar meer maakt. Wanneer je op deze manier speelt met het aantal passen leer je je paard zich aan te passen en krijg je als ruiter steeds meer controle.

Stap-galop

Tot slot geeft Ross de tip om ook regelmatig overgangen stap-galop te rijden om op die manier meer balans in de galop te krijgen. De galop van een paard is moeilijker aan te passen dan de draf volgens de amazone, maar met overgangen stap-galop maak je je paard sterker en dan blijft hij makkelijker in balans. En hoe beter hij in balans is, hoe fijner en beter hij kan galopperen.

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook