Meer power met overgangen-serie • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Meer power met overgangen-serie

Foto: www.arnd.nl

In de trainingsopbouw van je paard is het je doel om hem steeds iets meer gewicht te laten dragen met zijn achterhand zodat hij aan de voorkant steeds lichter kan gaan bewegen en zich meer op kan richten.

Voordelen

De voordelen van het krachtiger maken van de achterhand van je paard is dat hij ook steeds mooier van achter naar voor door zijn lijf kan gaan lopen en dat hij steeds beter en mooier kan gaan bewegen.

Meer power

Om je paard met meer power te kunnen laten bewegen is een gedegen basisopleiding natuurlijk onmisbaar, maar je kunt met bepaalde oefeningen vaak net nog wat extra’s bereiken. Bijvoorbeeld met het rijden van overgangen galop-draf-galop-stap-galop.

Goed aan de hulpen

Om deze oefening te kunnen rijden moet je paard goed aan de hulpen zijn en de overgangen stap-galop en omgekeerd ook kunnen maken, dan heeft de oefening meerdere voordelen.

  • Je leert als ruiter heel duidelijk zijn in je hulpen en je paard gaat (nog) beter reageren. Je vraagt iedere keer iets anders, daar leert hij ook van opletten.
  • Je paard leert zijn balans (nog) beter bewaren en je maakt het makkelijker voor hem om zijn gewicht naar achteren te verplaatsen.
  • Je paard gaat met meer impuls bewegen.
  • Het is een leuke variatie op het ‘gewone’ werk.

Oefening

Begin in galop bij voorkeur vanuit de stap en galoppeer dan bijvoorbeeld twintig galopsprongen, maar in ieder geval zo veel als nodig om je paard fijn voorwaarts en gebalanceerd te laten galopperen. Maak dan een overgang naar de draf, waarbij je paard goed moet draven, maar probeer dat in een korte tijd voor elkaar te hebben. Probeer te streven naar zo’n vijf passen draf maximaal en galoppeer dan weer aan. Galoppeer dan een klein stukje door en maak vervolgens een overgang naar de stap, waar bij je je paard direct actief verder laat stappen. Stap vijf passen en begin opnieuw.

Korte stukjes

Rijd de serie een aantal keer achter elkaar en doe dit op beide handen. Probeer de stukjes draf en stap kort te houden en blijf ook niet lang galopperen, de oefening is best pittig voor je paard, houd daar rekening mee. Vaak kun je zeker in het begin deze oefening het makkelijkst vragen op een grote volte, omdat je paard dan licht gebogen is en het voor hem makkelijker is om de overgangen te maken op een volte dan rechtuit. Na verloop van tijd zul je merken dat je paard steeds makkelijker reageert en steeds sterker wordt in zijn lijf en daarmee steeds lichter wordt te rijden.

Bron: Horselistening

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook