Onzekerheid de baas • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Onzekerheid de baas

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Als je graag wilt rijden, maar je voelt je als ruiter wat onzeker dan kan dat best wel belemmerend zijn. Dat geldt zeker als er eigenlijk geen aanwijsbare oorzaak voor die onzekerheid is en je dus daar ook niet direct een oplossing voor kunt bedenken. Toch zijn er wel een paar dingen die je kunt doen als je plezier in het rijden een beetje wordt overschaduwd door onzekerheid en Horselistening zette er een paar op een rij.

De plek

Je kunt niet alle omstandigheden controleren, maar je kunt vaak wel de plek kiezen waarvan je weet dat je paard zich het beste voelt. Heeft je paard het meer naar zijn zin in een buitenbak, rijd daar dan in ieder geval het eerste stukje van je training. Is hij juist meer op zijn gemak binnen, kies dan daarvoor.

Ontspannen

Wanneer je een beetje onzeker bent als ruiter, probeer dan bijvoorbeeld om je paard eerst even te longeren of eventueel eerst even door iemand anders te laten rijden. Wanneer je paard dan lekker los en ontspannen is, dan kun je zelf ook een stuk makkelijker ontspannen.

Figuren en wendingen

Wat je ook kunt doen als je merkt dat je een beetje nerveus bent is heel doelgericht figuren gaan rijden. Wanneer je precies moet zijn in de lijnen die je rijdt, dan heb je minder tijd om aan andere dingen te denken. Bijkomend voordeel is dat je paard ook lekker los wordt als je zo serieus met hem aan het werk bent en hem aan de gang houdt met allerlei wendingen en figuren.

Zing of neurie

Mocht je dan alsnog overvallen worden door een onzeker gevoel, probeer dan eens te gaan zingen. Wanneer je je moet concentreren op een liedje dan heb je geen tijd om je zorgen te maken en als je zingt blijf je ook automatisch doorademen, dat is ook belangrijk. Wil je het je paard of de andere ruiters niet aandoen om je zangkunsten aan te horen, dan kun je ook rustig een deuntje neuriën, dat heeft ongeveer hetzelfde effect.

Iemand op de grond

Tot slot helpt het ook vaak als je zorgt dat er iemand bij je in de buurt is. Dat kan een andere ruiter zijn die met je mee rijdt, maar het kan ook gewoon iemand op de grond zijn, die een oogje in het zeil houdt. Wanneer je helemaal alleen bent kun je jezelf toch wat onzekerder voelen, dan wanneer je weet dat er in ieder geval iemand in de buurt is ‘voor het geval dat’.

Bron: Horselistening

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook