Olivia Towers: 'Variatie in de training is essentieel' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Olivia Towers: ‘Variatie in de training is essentieel’

Olivia Towers. Foto: still YouTube.

De jonge Grandprixamazone Olivia Towers houdt van variatie. Towers traint bij Carl Hester, heeft een eigen dressuurstal en vlogt voor de FEI en haar eigen kanaal. Ze zweert bij variatie in de training om zowel haar paarden áls zichzelf happy te houden. “Het is ook een goed middel tegen te veel perfectionisme.”

De Britse zweert bij variatie en rijdt daarom bijvoorbeeld regelmatig buiten met haar dressuurpaarden. “Variatie is goed voor hun hoofd, het houdt ze geïnteresseerd in hun werk en gelukkig. Bovendien is het heel goed voor de spieren en gewrichten van de paarden. Je voorkomt dat ze steeds dezelfde belasting krijgen.”

Balkentraining

“Je kunt zoveel variaties bedenken om met balkjes te werken” zegt Towers. Niet alleen over rijen balkjes draven of kleine cavaletti of zelfs springen. Wij oefenen bijvoorbeeld ook met het rijden van scherpe bochten tussen de balken door, dat is heel goed voor de lichaamsbuiging. Of we gaan in stap zijwaarts over de balkjes heen wijken, daar worden ze ook heel soepel van. Er zijn zoveel oefeningen te bedenken, het is gewoon fantastisch.”

Zijwaarts over de balk

Towers: “Het rijden van cavaletti rijden helpt goed om je paard wat meer van de grond te krijgen in zijn beweging. Qua workout is het vergelijkbaar met een aquatrainer. Begin met balken op de grond bij een jong paard, en ga verder met heel lage balken naar hogere cavaletti naarmate het paard sterker wordt. Gevorderde paarden kunnen bijvoorbeeld meer passage-achtige passen over de balken doen.”

Leuk houden

“We zijn hier erg flexibel in ons trainingsschema, afhankelijk van het wedstrijdschema. We proberen het leuk te houden voor de paarden. Al mijn paarden springen ook, al zijn sommige er in het begin echt heel slecht in. Maar ook dat wordt beter als je het oefent.”

Nieuwe liefde

“Mijn nieuwe liefde is grondwerk. Het is heel goed voor de paarden.” Towers’ grondwerk-instructeur werkt volgens de methode van Tristan Tucker. “Het grondwerk is echt fantastisch voor hun lijf en hun geest” vertelt de amazone. “Wat mij opvalt aan de paarden is dat ze door het grondwerk echt leren hoe ze zich zelf kunnen ontspannen, en hoe ze hun postuur en hun lichaamshouding zelf kunnen controleren. Het helpt hen om hun lijf beter te gebruiken, ze worden er soepeler van en de band die ik met mijn paarden heb wordt er ook ongelooflijk sterk van. Ook als paarden boxrust hebben gehaden stijf en fris zijn, is het een goed begin, voordat je weer start met rijden. Ik ben heel blij dat ik grondwerk ontdekt heb, het is echt fantastisch.”

‘Blijven oefenen’

“Gebruik je fantasie binnen de mogleijkheden en spuellen die je hebt. Blijf open om nieuwe dingen te proberen en zeg niet meteen ‘nee'” is het advies van Towers.”Raak niet gefrustreerd als het even tijd kost om iets nieuws te leren. Dat hoort erbij, gewoon blijven oefenen.”

Tegenwicht voor perfectionisme

“Veel variatie in de training is trouwens niet alleen goed voor mijn paarden” zegt Towers. “Het is ook heel fijn voor mij als amazone. Ik was een ontzettende perfectionist, dat is ook belangrijk in de dressuur. Maar als je met paarden werkt kan je niet te zwart-wit zijn. Veel variatie heeft me geleerd om flexibeler te zijn, het is OK om fouten te maken. En zeker met springen heb ik geleerd om dingen wat meer los te laten. Dat helpt ook bijvoorbeeld bij het rijden van jonge paarden. Daarbij werkt het ook niet om alleen maar te willen controleren. Het is goed om verschillende dingen uit te proberen, het opent je wereld.”

Bekijk het hele vlog van Olivia Towers hieronder:

Bron: FEI / YouTube

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook