Oefeningen voor meer rompstabiliteit • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Oefeningen voor meer rompstabiliteit

Foto: Arnd Bronkhorst - www.arnd.nl

Rompstabiliteit is essentieel voor elke amazone of ruiter. Je haalt je balans op een bewegend paard namelijk uit je romp. Als je buik- en rugspieren niet in staat zijn om de beweging van je paard goed op te vangen, dan kan je niet optimaal met je paard meebewegen. En dus niet optimaal rijden.

Een minder goede rompstabiliteit herken je bijvoorbeeld aan het niet stil kunnen houden van je handen, of aan (onbewust) knijpen met de benen als je op je paard zit. Als je niet in balans kan zitten, maak je allerlei bewegingen die je paard storen, of die op hulpen lijken. De communicatie tussen jou en je paard kan daar behoorlijk onder lijden. Wanneer je zo klein mogelijke hulpen wilt geven, waar je paard ogenblikkelijk op reageert, dan moet je dus zorgen dat je mee kan komen en je paard niet stoort.

Train je rompspieren!

Het trainen van je rompspieren, oftewel het werken aan je core-stability, is daarom heel belangrijk voor elke ruiter. Hiervoor hoef je niet noodzakelijkerwijs naar de sportschool of de fysiotherapeut, je kan ook thuis aan de slag. Bijvoorbeeld met de (best pittige) work-out van 10 minuten in het filmpje hieronder. Je paard zal je dankbaar zijn.

Lees ook:
Beter zitten? Train je psoas!

Bron: Dressuur.nl / Youtube

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook