Oefeningen voor je lenige paard • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Oefeningen voor je lenige paard

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Sommige paarden zijn lenig en hebben moeite met hun stabiliteit en met recht blijven. Voor ruiters voelen ze vaak aan als een ‘slang’. Hoe train je deze paarden? Marjorie Westerhof, osteopaat en chiropractor voor paarden en honden, geeft je enkele oefeningen waarmee je direct aan de slag kan.

Je hebt veel tijd en geduld nodig om een (te) lenig paard, dat vaak zijn balans wat verliest, stabieler en sterker te krijgen. Ook hebben deze paarden wat vaker een korte pauze nodig en kun je ze, zeker in het begin, niet te veel vragen.

Vanuit de basis naar meer

“Let er altijd op dat je paard niet op jou mag gaan leunen en dat je hem niet te veel mag vasthouden of ondersteunen met je eigen spieren. “Je moet durven loslaten.” Vanuit de basistraining, waarbij rechtrichten heel belangrijk is, kan je stap voor stap meer oefeningen gaan introduceren waarbij je ook wat lengtebuiging vraagt. “Blijf daarbij wel altijd op de rechtgerichtheid letten. Je paard mag niet op of over de schouder gaan wegvallen of gaan kronkelen.”

Een handige stelregel is dat je paard de volgende stap aan kan, als hij zowel horizontaal als verticaal in balans blijft. Wanneer je deze balans kwijt raakt, ga je eerst weer terug en herstel je die balans, voordat je weer verder gaat met je oefening. “Vaak gaat het met dit soort paarden drie stappen vooruit en weer twee terug.”

Balkjes voor meer kracht en balans

Balkjestraining is een goede oefening. “Een eenvoudige training met drie balkjes kan al een hele uitdaging zijn. Gewoon rechtuit met takt en in balans” legt Marjorie uit. Als je over de balkjes stapt is dat goed voor het opbouwen van spierkracht, in draf ben je meer bezig met de balans. “Belangrijk is dat je paard recht blijft terwijl hij over de balkjes gaat.” Handige tip voor het rijden van de balkjes: zorg dat jouw energie en richting gericht zijn op een punt recht aan de overkant van de rijbak en rijd over de balkjes daar naartoe. Zo voel je precies of je paard scheef gaat of niet.

Heuveltjes en hoogteverschillen  

Als je een dijk, een heuveltje of een ander klein ‘bultje’ kan vinden in de omgeving, gebruik die dan voor de training van je paard. “Heuveltraining is met name in stap heel effectief” vertelt Marjorie.  “In stap gebruiken paarden hun rug veel meer dan in draf. Uiteraard moet je deze oefening met mate doen en vanuit een recht lijf.” Ook als je niet op de Veluwe of in de duinen woont, kan je vast wel een dijk, een fietsbrug of een andere mogelijkheid vinden om je paard een paar meter op en neer naar boven en naar beneden te laten stappen.

In balans aan de longe

Longeren zonder bijzet is een andere goede oefening, aldus Marjorie: “Een paard dat van nature weinig balans heeft, zal de bijzet een fijne steun vinden en daardoor minder zelf zijn balans zoeken vanuit zijn eigen spieren. Een paard dat niet in balans is en dan met een bijzet gelongeerd wordt, gaat compenseren en ontwikkelt daardoor de verkeerde spieren. Een averechts effect dus!” Leren hoe je paard in balans moet longeren is best moeilijk en kan een hele uitdaging zijn. Laat je helpen door je instructeur als je er zelf niet uit komt.

Buitenrijden

“Buitenrijden geeft meer variatie in ondergrond. Dit is goed voor de ontwikkeling van de balans en voor het simpelweg leren om rechtuit te gaan. Let er wel op dat je je paard op vier benen gelijk blijft lopen tijdens je rit. Hij mag niet in zijn voorkeurshouding (links- of rechtsgebogen) lopen, één been meer belasten of met zijn buik tegen een van jouw benen ‘aanhangen’.  Een ander voordeel van buitenrijden is dat je paard buiten geen aanleuning van de bakrand heeft en hij echt op eigen benen moet lopen” aldus Marjorie. Ook neem je buiten vaak direct wat hoogteverschillen mee.

Je eigen rompstabiliteit

Een erg lenig paard moet zijn rompstabiliteit ontwikkelen. “Maar als de ruiter te weinig rompstabiliteit heeft, dan wordt het wiebel op wiebel” zegt Marjorie. “Je moet als ruiter dus zorgen dat je eigen core-stabiliteit ook in orde is en dat je zelf ook recht bent!”

Voor elk paard goed

De bovenstaande oefeningen zijn natuurlijk niet alleen goed voor extreem lenige of instabiele paarden. “Elk paard en met name jonge paarden, kun je op deze manier trainen om kracht, stabiliteit en balans te ontwikkelen. Hoe leniger en instabieler het paard, hoe meer aandacht, tijd en geduld je nodig hebt om de basis bevestigd te krijgen. Het is echt belangrijk om dat te beseffen!”

“Houd er ook rekening mee dat een lenig paard gemakkelijk compenseert, zijn spieren verkeerd kan gaan gebruiken en daardoor vast gaat zitten in zijn lijf. Naarmate deze paarden sterker worden en meer in balans, wordt dat risico kleiner en kunnen ze ook excessen in beweging, zoals flink bokken of uitglijden, beter opvangen.”

Marjorie Westerhof is osteopaat en chiropractor voor paarden en honden. Ze is begonnen als humaan fysiotherapeut en heeft daarna vervolgopleidingen gedaan voor paarden op het gebied van  osteopathie, chiropractie, dry needling en een aantal andere technieken. Ze geeft clinics en behandelt op haar eigen praktijk of aan huis. www.paard-en-osteopathie.nl

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook