Oefeningen voor een betere stap • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Oefeningen voor een betere stap

Foto: Quillemette Kraaikamp

Sommige paarden hebben moeite met de stap. Een zuivere viertakt en een helder ritme is niet voor elke combinatie vanzelfsprekend en kan in de ring veel punten kosten. Als je paard niet correct stapt, is dat lastig te corrigeren. Toch zijn er een paar oefeningen die je kan gebruiken.

Of een paard zuiver stapt hangt voor een groot deel af van aanleg. Maar ook spanning in de hals en rug van het paard, kunnen voor een verstoring van takt en regelmaat zorgen.

Een veelvoorkomend probleem is een laterale stap, waarbij het achterbeen niet het voorbeen verdrijft, maar ongeveer gelijktijdig met het voorbeen verplaatst wordt. In een dressuurproef krijg je vaak flink aftrek als je paard geen zuivere viertakt heeft. Je ziet het vaak in de verruimingen extra tot uiting komen.

Oefening 1: een ontspannen ruiterzit

Spanning in de hals en rug van het paard, kan voortkomen uit een te gespannen ruiterzit. Wanneer jij je heupen en bovenbenen vastzet, dan heeft dit direct invloed op het gaan van je paard. De volgende oefening zorgt ervoor dat jij niet te veel vast houdt in je dijbeen en je heupen niet op slot zet.

 • Laat je paard halthouden.
 • Houd genoeg druk op je beugel dat deze niet onder je voet uitschuift.
 • Til één knie op in het zadel, waarbij je een paar centimeter ruimte laat tussen je paard en je been.
 • Laat je been weer rustig terugvallen, waarbij er meer gewicht op de achterkant van je bovenbeen komt dan op de voorkant.
 • Check of je knie voor je in het zadel ligt en niet direct onder je heup.
 • Houd je heup op één lijn met je hak.
 • Zorg dat je zit ontspannen is, voel het contact met zadel, maar knijp niet.
 • Doe dit nu met je andere been.

Als je dit eenmaal kan zonder aan te spannen, probeer het dan met twee benen tegelijk. Daarbij balanceer je alleen op je zitbeenknobbels. Je mag niet naar voren vallen in een verkrampte positie.

Je kunt deze oefening in stap en zelfs in draf of galop rijden, waarbij je eerst afwisselend je benen optilt en daarna tegelijkertijd. Gebruik een touw om de hals van je paard of een bokriempje voor je balans, nooit de teugels!

Ga nooit duwen of drijven met je zit in stap, ook niet als je paard te traag stapt. Vraag alleen met je been om meer activiteit. Zorg er bovendien voor dat je contact voorwaarts naar de mond van het paard gericht is. Je mag de teugel niet naar je toe halen. Dat zorgt namelijk weer voor spanning in rug en nek en dat levert taktfouten op.

Oefening 2: schoudervoor in stap

Als spanning niet het probleem was, of als je dat opgelost hebt en je paard stapt nog steeds niet goed taktmatig, dan kan schoudervoor helpen om de stap te verbeteren.

 • Leg je binnenbeen op de singel en vraag je paard om lengtebuiging.
 • Draai zelf je bovenlichaam naar binnen.
 • Breng beide handen naar binnen en houd de schouders van je paard net iets naar binnen.
 • Je buitenbeen ligt hierbij iets achter de singel om te zorgen dat de achterhand niet uitzwaait, maar er echt lengtebuiging ontstaat.

Gebruik niet te veel teugel hierbij, want dat kan weer spanning in de hals veroorzaken. Doordat je wat extra buiging vraagt, wordt je paard gestimuleerd om soepel te blijven en tegelijkertijd zijn achterbenen goed te gebruiken.

Dit kan helpen om te voorkomen dat je paard in een tweetakt gaat stappen. Je kan deze oefening ook in je proeven gebruiken: rijd een nauwelijks zichtbaar schoudervoor in stap en de takt blijft een stuk zuiverder.

Bron: Howtodressage.com / Dressuur.nl

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook