Oefeningen om goed 'over de rug' te rijden • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Oefeningen om goed ‘over de rug’ te rijden

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Voordat je in de training ‘echt’ aan het werk kan is het belangrijk dat je paard ontspant en goed over zijn rug gaat bewegen. Voor het ene paard is dat makkelijker dan voor het andere paard, maar er zijn wel een aantal oefeningen, die daarbij handig kunnen zijn. Grand Prix-amazone Hayley Watson-Graeves gaf een paar tips.

Voor het been

Om goed door zijn lijf te kunnen bewegen moet je paard in ieder geval voor je been zijn. Hij moet op een lichte beenhulp naar voren willen reageren en daarbij met zijn neus naar je hand toe willen lopen. Om dit te kunnen bereiken moet je als ruiter in ieder geval zorgen dat je met je hand een licht en elastisch contact hebt met de mond van je paard.

Oefening

Een favoriete oefening van de Britse amazone om je paard dan over zijn rug te krijgen is het spiraalsgewijs verkleinen en vergroten van een volte. “Begin daarvoor op een grote volte en maak de volte rondje voor rondje kleiner tot je op een volte 12 meter uitkomt en houd je paard daarbij licht naar binnen gebogen en gesteld”, aldus Watson. “Laat hem daarna wijkend voor je kuit de volte weer groter maken tot je terug bent op de volte van 20 meter en zorg dat hij steeds licht naar binnen gebogen blijft.”

Niet gehaast

Bij deze oefening is het belangrijk dat je de tijd neemt en dat je paard niet sneller wordt. Soms kun je zelfs beter het tempo wat lager houden zodat je paard makkelijker over zijn rug wil stretchen. Hoe makkelijker hij zich naar je hand toe stretcht en hoe beter hij naar je hand toe blijft lopen, hoe makkelijker het voor je paard wordt om dit ook in een wat hoger tempo te doen.”

Overgangen

Behalve het rijden van de spiraal-voltes is het ook goed om veel overgangen te rijden om je paard goed over zijn rug te krijgen. Alle overgangen zijn geschikt hiervoor zo lang je zorgt dat je paard nageeflijk blijft en netjes op je hulpen wacht. Neem de tijd om de overgangen goed en vaak te oefenen, dan krijg je je paard steeds beter door zijn lijf.

Voor het rijden

Bij Watson begint het werk al voordat ze op haar paard stapt. “Om te beginnen vind ik het belangrijk dat mijn paarden veel vrij kunnen bewegen, dus mijn paarden komen ook iedere dag buiten”, legt ze uit. “En daarnaast doe ik voor ik ga rijden altijd een paar wortels-stretches. Eerst links, rechts en tussen de benen laag en daarna iets hoger, afhankelijk van het paard. Je kunt aan je fysio vragen wat voor jouw paard geschikt is.”

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook