Oefening voor een betere zit • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Oefening voor een betere zit

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Goed zitten begint bij een goede balans en daarvoor moet je soepel zijn en over voldoende conditie beschikken. Daarvoor kun je oefeningen doen, maar om te weten of het goede oefeningen zijn waarbij je ook je zit kunt verbeteren, dat is soms lastig te beoordelen.

Dressagetoday vroeg biomachanica-expert Susanne von Dietze om een paar oefeningen speciaal voor ruiters maakte er een (Engelstalige) instructievideo van.

Stilstaan

“Probeer eens op te grond te gaan staan met gewicht gelijk verdeeld over twee benen en houd daarbij je knieën zacht. Doe dan je ogen dicht”, begint Von Dietze. “Dan zul je voelen dat je niet stilstaat. Je beweegt boven je beide voeten. Wat er uitziet aan de buitenkant als stilstaan voelt zijn aan de binnenkant een heleboel kleine en automatische bewegingen om stil te kunnen blijven staan. En voor een goede balans is het goed om je daar bewust van te zijn.

Bewust

In de video komen een aantal oefeningen aan bod, die je kunt doen om soepeler te worden en jezelf op de goede manier op te kunnen warmen, maar Von Dietze maakt ook duidelijk welke bewegingen of juist welk soort niet bewegen energie en kracht kost. Een voorbeeld daarvan is om op een been te gaan staan en dan met je andere been van achter naar voren te zwaaien. Vervolgens til je je vrije been een paar keer op en daarna zwaai je nog een aantal keer van links naar rechts. Je zou denken dat het actieve been het meest vermoeid aanvoelt, maar het is juist het standbeen dat moe wordt. Dat is een hele belangrijke om te onthouden voor als je op een paard zit. Het is voor hem vele malen zwaarder om je te dragen als je veel beweegt, dan wanneer je met hem mee kunt zijn in de beweging.

Klik hier om de hele video te bekijken

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.