Oefening van Keesje: Buikspieren trainen voor paarden die hun rug vasthouden • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Oefening van Keesje: Buikspieren trainen voor paarden die hun rug vasthouden

Foto: Jessica Pijlman | www.madebyjessy.com

Keesje de Hollander is paardensportmasseur en dressuurinstructrice. Haar doel is een soepel paard. Veel paarden houden zich vast in de bovenlijn. “Vaak gaat dat hand in hand met te weinig aanspanning in de onderlijn” vertelt Keesje. Ze geeft ons deze week een oefening voor meer aanspanning van de onderlijn, waardoor je paard gemakkelijker de hand gaat volgen.

We vroegen Keesje naar de meestvoorkomende moeilijkheden die zij tegenkomt in haar werk met dressuurpaarden en –ruiters. “Paarden die vast houden in de bovenlijn en in de onderlijn te weinig aanspanning hebben, dat zie ik echt regelmatig. Paarden die moeilijk de hand volgen en er zelfs tegenin komen, vooral in de overgangen.”

Voorwaartse drang

Keesje: “Dit soort paarden vindt het lastig om hun bovenlijn op te rekken. Dat zie je eigenlijk meteen al aan het feit dat ze te weinig voorwaartse drang hebben.  Een paard moet met impuls naar de hand toe bewegen en je hand willen volgen. Dat is niet hetzelfde als hard gaan rennen, overigens.”

Galop in het losrijden

“De allerbeste tip voor een fijne voorwaartse drang en meer rek naar de hand toe, is om al vroeg in je training te galopperen. Dat helpt echt goed. In galop kantelt het paard zijn bekken en heeft hij veel beweging in de wervelkolom” legt Keesje uit. “. Als je een paard goed losstapt dan kun je al vrij snel gaan galopperen in het losrijden, en daarna draaft hij ook fijner en gaat hij ook fijner naar je hand toe lopen. Al moet het natuurlijk wel veilig en gecontroleerd kunnen, dus als je een heel jong paard hebt, is het misschien niet altijd verstandig.”

Spelen in galop

“Ga vooral ook wat spelen in de galop. Kleine schakelingen rijden, een paar galopsprongen naar voren, een paar terug. Doe dit zeker niet alleen maar een hele lange zijde, maar maak korte schakelingen ook op de volte. Varieer in het aantal galopsprongen dat je naar voren rijdt en wissel ook af op welke plek in de bak je verruimt en terugkomt, zodat je paard niet op de hulp gaat anticiperen. Als dit goed gaat, breid je uit naar  draf-galop overgangen en daarna ga je weer verder met je drafoefeningen. Veel mensen merken echt het verschil na een galopsessie, hun paard gaat veel beter draven daarna. Dus gebruik dat” moedigt Keesje aan.

Achterwaarts voor meer aanspanning buikspieren en rek

“Ook het achterwaarts gaan is een goede oefening voor het aanspannen van de onderlijn, en het oprekken van de bovenlijn. Je kan dit in het losrijden meenemen, maar je paard moet dan wel eerst actief zijn. Om goed achterwaarts te kunnen gaan moet hij voorwaarts kunnen denken, hoe gek dat misschien ook klinkt” legt Keesje uit. “De overgang van stap naar halthouden moet je ook bevestigd hebben voordat je dit als oefening in het losrijden kan gebruiken. Je paard moet zichzelf op kunnen vangen in het halthouden en in de overgang de hand blijven volgen. Dan kantelt het bekken achterover en komt de rug wat omhoog. Dit is vooral goed voor paarden die de neiging hebben om wat stuwend te bewegen. Als je paard het kan, wacht dan in het losrijden niet te lang met het maken van overgangen naar halt en achterwaarts. Je paard neemt daarna meer gewicht op de achterhand.”

Klaar voor het vervolg

“Door het vroege galopperen, het schakelen in galop op de volte en eventueel het achterwaarts rijden tijdens het opwarmen, maak je je paard klaar voor de rest van de training. Na het losrijden heb je een paard dat zijn rug- en buikspieren beter gebruikt en beter naar de hand toe loopt. Pas dan kun je verder met de volgende onderdelen van je training” besluit Keesje.

Keesje de Hollander is paardensportmasseur, dressuurinstructrice (Orun 4) en wedstrijdamazone op ZZ-Zwaar niveau. Keesje werkt vaak samen met osteopaten, zadelpassers en dierenartsen. Ze vindt het belangrijk om vanuit verschillende disciplines samen te werken om het paard te verbeteren. Keesje geeft paardensportmassage en instructie via haar website www.hetsoepelepaard.nl.

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook