Oefenen met buigen en 'contra-buigen' • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Oefenen met buigen en ‘contra-buigen’

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je in contragalop gaat rijden dan kan het een beetje aanvoelen alsof je paard naar de verkeerde kant is gebogen en dat kan het soms lastig maken om de contragalop goed uit te voeren.

Oefeningen

Omdat het iets is dat Grand Prix-amazone en trainster Sarah Lockman vaker ziet gaf ze op Dressagetoday twee oefeningen om je dat gevoel een beetje meer eigen te maken.

Volte

Begin op een grote volte op de linkerhand en laat je paard heel licht iets naar rechts buigen. Houd hierbij je rechterbeen lang zodat je paard echt netjes om je been gebogen gaat en houd je linkerteugel erbij als ‘buitenteugel’ waar je hem tegen aan rijdt. Laat hem dit een paar passen doen en vraag dan weer de ‘normale’ lichte buiging naar links, waarbij je je paard een of twee pasjes opzij laat doen op de volte om hem weer goed naar je rechterhand te laten lopen. Wissel dit een paar keer af, vraag het op beide handen en ervaar zo dat je je paard lichtjes beide kanten op kunt buigen terwijl je op een gebogen lijn rijdt.

Gebroken lijn in galop

De andere oefening om het gevoel van contrabuiging te leren kennen doe je in galop. Galoppeer daarvoor op de hoefslag en gebruik de lange zijde om een mini gebroken lijn te maken waarin je je paard exact hetzelfde gebogen en gesteld houdt als op de hoefslag. Maak in het begin echt maar een hele flauwe bocht waarbij je maximaal twee meter van de hoefslag bent op het verste punt en bouw dat steeds een beetje uit. Wissel regelmatig van hand en galop en let goed op dat je eigenlijk niets verandert aan de galop behalve de lijn die je rijdt. Zo krijgen jij en je paard de kans om rustig te wennen aan het anders gebogen zijn dan de lijn die je volgt.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook