Niets 'geheims' aan aan het bit • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Niets ‘geheims’ aan aan het bit

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je leert rijden komen er een hoop termen op je af, die niet allemaal even makkelijk zijn uit te leggen. Voorbeelden van deze termen kunnen zijn: voor het been, op de achterhand, over zijn rug en aan het bit. Sommige dingen worden al snel duidelijk, over andere dingen doe je een tijd voordat je ze begrijpt en kunt voelen.

Aan het bit

De term aan het bit kan voor sommigen ook een beetje vaag klinken en soms zou je wel eens willen vragen aan een topruiter wat nou zijn geheim is om een paard goed aan het bit te laten gaan, maar dat is er niet. Op een lezersvraag op Dressagetoday over het onderwerp was dat dan ook het antwoord.

Optelsom

“Er is geen geheim”, vertelt Grand Prix-trainer Jeremy Beale. “Het is een optelsom van voorwaarts gaan en daarbij de hand van de ruiter opzoeken. Ik gebruik zelf graag de vergelijking met wanneer je je hond uitlaat en hij loopt zachtjes aan het einde van de lijn, waarbij hij wel wat naar voren trekt, maar niet zo veel dat je voorover getrokken wordt. “

Energie

“Je vangt eigenlijk de energie die je met je been opwekt en die door je paard stroomt op met je beide handen en gebruikt dat om je paard te sturen en in balans te houden”, aldus Beale. “De hand van de ruiter moet toestaan dat de energie stroomt en de ruiter kan zijn hand meer of minder sluiten afhankelijk van de energie die van achter naar voren stroomt. De deur moet als het ware op een kier staan en het moet nooit de bedoeling zijn om een paard te beperken in zijn beweging met je handen.”

Ontspannen

Als er een evenwicht is in de drijvende hulpen en in hoe veel je je hand sluit, dan ontspant je paard zijn kaken en zijn hals en loopt hij als vanzelf naar je hand toe. Trekken aan de teugel heeft dan ook niet het gewenste effect, want als je trekt zet je je hand op slot en werk je terug, waardoor je paard zijn kaken ook vast zet. Daarbij komt ook nog dat je als je trekt meer been moet gaan geven om naar voren te blijven gaan.

Proces

Het goed aan het bit gaan van een paard is dan ook een leerproces voor paard en ruiter, maar als je netjes vanaf het begin begint dan is het voor iedere ruiter en paard te bereiken. Neem de tijd, zorg voor goede begeleiding, probeer geen trucjes of snelle ‘oplossingen’ te gebruiken, dan ga je vanzelf ervaren hoe het is als je paard goed aan het bit gaat.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook