Naar een beter ruggebruik met Hester Bransen: Oefenen in draf • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Naar een beter ruggebruik met Hester Bransen: Oefenen in draf

Foto: Jessica Pijlman | www.madebyjessy.com

Een paard dat zijn rug goed gebruikt is fijn te rijden, goed uit te zitten en heeft een mooie, elastische aanleuning. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Hester Bransen van Ruitergevoel.com legt uit wat goed ruggebruik nou eigenlijk is en hoe je je paard zó kunt gymnastiseren dat hij je steeds beter laat zitten. Deze week oefenen we in draf.

Hester gaat van start: “Een paard dat zich wat vasthoudt, voelt niet fijn aan voor de ruiter. Met een strak lichaam kan je paard niet lekker bewegen. Het doorzitten voelt dan houterig, je paard láát je niet zitten. Ook de verbinding vanuit je hand naar de mond is niet constant en vaak onprettig. Bovendien liggen taktfouten op de loer.”

Gebruikt mijn paard zijn rug goed?

Om erachter te komen of je paard zijn rug eigenlijk wel goed gebruikt, kun je een paar overgangen rijden en daarbij heel kritisch opletten en voelen wat er gebeurt. Hester: “Rijd maar eens een overgang terug, bijvoorbeeld van draf naar stap. Voelt het alsof je paard in je hand duwt? Of voel eens goed bij een overgang naar voren, bijvoorbeeld van stap naar draf. Maakt je paard een huppeltje in het aandraven? Dit zijn tekenen dat je paard zijn rug strak houdt in de overgangen.”

Te snelle draf

“Het valt mij op, dat veel ruiters moeite hebben met het bepalen van het juiste tempo voor hun paard. Dat komt misschien ook wel door de nadruk die we vaak leggen op voorwaartse drang. Dat is niet hetzelfde als heel hard rijden! Veel ruiters rijden in draf te snel, en in galop te langzaam. Dat resulteert in een minder goed ruggebruik bij hun paard. Om een fijn swingend ruggebruik te krijgen, moet je oefenen. Zodat de beweging van je paard steeds een klein beetje swingender wordt.”

Tempowisselingen in draf

“Om je paard uit te nodigen zijn rug beter te gebruiken zijn tempowisselingen in draf heel nuttig” vertelt Hester. Maar ze waarschuwt wel dat je kritisch moet zijn bij de uitvoering daarvan. “De tempowisselingen zelf zijn niet het doel, het is een middel om je paard te gymnastiseren en steeds een beetje soepeler te maken. Rijd de tempowisselingen dus zó, dat je paard er voelbaar een beter lichaamsgebruik aan overhoudt. Eén van de belangrijkste aandachtspunten daarbij is het tempo waarin je draaft. Bij veel mensen ligt dat namelijk nogal hoog.”

Niet te snel!

Bij het rijden van tempowisselingen zijn er een paar aandachtspunten, vertelt Hester:

  • het tempo waarin je rijdt
  • de manier waarop je naar een hoger tempo toe rijdt
  • de manier waarop je naar een lager tempo toe rijdt

Hester: “In draf mag je dus best eens een tandje terug. Laat je paard maar eens rustig in een kalm tempo ‘onder je door’ draven. Probeer eerst eens om steeds hetzelfde tempo constant aan te houden. Het is de kunst om je paard in één tempo te laten draven, in balans en zonder dat je hoeft op te vangen met je hand en zit of hoeft aan te vullen met je kuit. Dat is moeilijker dan je denkt. De meeste paarden hebben hand of been nodig van de ruiter om hetzelfde tempo aan te houden tijdens een rondje hoefslag. Een klein beetje ondersteunen mag natuurlijk, maar het moet niet zo zijn dat je steeds zit te drijven of juist blijft opvangen om je paard in een rustig tempo onder je te laten balanceren.”

Verruimen

“Als het lukt om je paard – zonder al te veel ondersteuning – in zijn eigen balans en in een constant tempo door de baan te laten gaan, probeer dan eens om een klein beetje te verruimen. Daarbij mag je paard niet in één keer naar voren schieten of gaan rennen. Je bouwt de verruiming langzaam op en de passen van je paard moeten groter worden. Daarbij moet hij in hetzelfde ritme blijven bewegen. Rustige, lange passen, dat is het doel” legt Hester uit. “De valkuil bij het verruimen is dat niet de passen ruimer worden, maar dat het hele paard langer wordt. Dat is niet de bedoeling! De balans van je paard is heel belangrijk, hij moet niet ineens naar voren ‘storten’. Je voorkomt dit door rustig toe te rijden vanuit je been.”

Opvangen

“Na het verruimen, dat je in het begin maar een paar passen doet, moet je het paard weer opvangen. Rijd een beetje terug en probeer te voelen of je paard zichzelf mooi opvangt vanuit zijn achterhand. Het is niet de bedoeling dat je paard in de hand drukt als jij je hand sluit. Verplaatst hij zijn gewicht naar voren, of blijft hij mooi in evenwicht? Bij het opvangen is het belangrijk dat de passen van je paard niet snel en kort worden. Rijd rustig terug naar een tempo waarin je paard de passen weer mooi kan afmaken en in balans kan blijven.”

De druk mag niet omhoog!

“Zowel bij het verruimen áls bij het opvangen mag de druk in de teugels niet hoger worden” waarschuwt Hester. “Wanneer je een tempowisseling rijdt, is het niet de bedoeling dat je met meer druk gaat rijden. Je moet kunnen verruimen in een licht en fijn contact, en ook weer kunnen opvangen in een licht en fijn contact. De druk mag daarin niet groter worden. Wat daarbij helpt, is om zelf heel los mee te blijven swingen in je onderrug en je bovenarmen te ontspannen. Blijf zelf meeveren met je paard. Zo houd je de ‘schwung’ erin. Wanneer dat lukt, zal de rug van je paard mee gaan swingen.”

Conclusie

“Wanneer je het ruggebruik van je paard wilt verbeteren, rijd dan tempowisselingen en laat je paard onder je balanceren. Houd een rustig ritme aan en onthoud dat de druk niet vergroot hoeft te worden bij het toe rijden of opvangen van je paard. Zorg dat je zelf ook ontspannen blijft in je lijf en vooral in je onderrug. Door op deze ontspannen manier aan de balans van je paard te werken, zal het ruggebruik snel verbeteren!” sluit Hester af.

Hester Bransen van Ruitergevoel werd in 2019 gekozen tot hippisch instructrice en docent van het jaar. Haar gratis E-book ‘De vier elementen van een correcte houding en zit’ helpt ruiters om beter te zitten en beter te communiceren met hun paard tijdens het rijden. Haar onlinetraining ‘Paardrijden met ruitergevoel’ draait om hoe je meer trainingseffect krijgt met minder hulpen.

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook