Motiveer je paard • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Motiveer je paard

foto: www.arnd.nl

Hoewel je de termen ‘lui’ en ‘ongeïnteresseerd’ in de wandelgangen best vaak hoort, zijn het meestal niet de juiste bewoordingen waarmee je een paard kunt beschrijven. In veel gevallen is er een andere reden dan luiheid waardoor een paard niet doet wat er van hem gevraagd wordt en miscommunicatie is daar een veelvoorkomende reden van.

Pijn

Als je paard niet voorwaarts is of niet wil doen wat je van hem vraagt terwijl hij het wel zou moeten kunnen, kan dat veroorzaakt worden door pijn of lichamelijke ongemakken. Dat is dan ook het eerste waar je naar moet kijken. Als je dat hebt uitgesloten en zijn zadel en hoofdstel zijn ook passend en goed onderhouden, dan kun je verder kijken.

Opleiding

Als je paard niet goed luistert kan het ook te maken hebben met zijn opleiding. Wanneer hij niet goed geschoold is, dan weet hij ook niet wat er van hem verwacht wordt in veel gevallen. Zorg dus dat je tijd en energie investeert in je eigen ruiterkunde zodat je je paard netjes kunt rijden en hem de hulpen op de juiste manier aan kunt leren.

Nog meer oorzaken

Naast bovengenoemde oorzaken zijn er nog meer mogelijkheden waardoor een paard niet makkelijk naar voren reageert of ongeïnteresseerd lijkt. Denk bijvoorbeeld aan een paard dat overvraagd is geweest of dat zich juist verveelt, een paard dat bang is of een paard dat zo veel tegenstrijdige hulpen heeft gehad dat hij is afgestompt.

Veel pauzes

Vaak helpt het met een ‘lui’ paard heel goed als je hem met duidelijke hulpen rijdt en steeds korte stukje iets van hem vraagt. Geef hem een opdracht en wees duidelijk in je hulpen. Als hij je niet begrijpt moet je de hulpen misschien nog iets makkelijker maken zodat hij ze wel begrijpt. En geef hem vaak een pauze tussendoor. Als hij merkt dat hij even mag stappen met lange teugel of dat hij bijvoorbeeld klaar is na iets moeilijks, dan werkt dat motiverend.

Belonen

En beloning in de vorm van een stemhulp of een kriebel in zijn hals werkt vaak ook heel goed om je paard te motiveren. Je paard weet niet wat je van hem verwacht als je dat niet aan hem laat merken. Veelvuldig belonen, maar dan wel op momenten dat er ook iets te belonen valt, helpt om je paard duidelijk te maken wat je van hem wilt.

Verras hem

Tot slot is een verrassing in het werk goed voor je luie paard. Variatie is voor ieder paard goed, maar voor een lui paard is een buitenritje vaak net nog een beetje extra motivatie en vaak wordt hij daar nog een beetje frisser van ook. Dat geldt ook voor werken met balkjes of het maken van een sprongetje.

Bron: Horse.co

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook