Middengalop • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Middengalop

Foto: Arnd Bronkhorst

Een goede middengalop rijden met je paard kan soms best lastig zijn voor een ruiter. Je wilt dat hij groter gaat galopperen, maar niet dat hij sneller gaat. Daarom gaf How to Dressage een paar tips waar je op kunt letten bij het rijden van middengalop.

Kwaliteit van de galop

Hoe groot je paard precies kan gaan in de middengalop heeft veel te maken met de kwaliteit van de galop. Je wilt dat hij grotere sprongen maakt dan in de arbeidsgalop, maar minder groot dan in de uitgestrekte galop. Om te kunnen schakelen binnen de galop zijn er een paar dingen, die moeten kloppen.

  • De galop moet zuiver zijn in een drietakt-beweging
  • Er moet een moment van sprong waarbij geen enkel been op de grond staat
  • Een paard moet gehoorzaam zijn aan het been en terug kunnen komen op de ruiterhulp
  • Een paard moet voorwaarts naar de hand van de ruiter willen lopen

Het begin

Als aan bovenstaande voorwaarden is voldaan, dan heb je het begin gemaakt voor een goede middengalop. Vraag dan enkele sprongen meer activiteit van achteren waarbij je je paard aan de voorkant de ruimte geeft om zich over zijn bovenlijn iets langer te maken, maar laat je teugels daarbij niet losser worden. Wanneer je je hand iets naar voren laat meenemen is dat voldoende, want als je de teugels loslaat, dan ben je de energie weer kwijt. Het is vaak fijn om hiermee te beginnen op de volte, omdat het voor een paard dan makkelijker is om in balans te blijven. Wees in het begin blij met een paar sprongen en beloon je paard zodra hij antwoord geeft en neem hem dan ook weer terug naar arbeidstempo. Als je in het begin kleine stukjes vraagt, dan kun je dat vanzelf steeds een stukje langer maken.

Troubleshooting

Wanneer je merkt dat je paard zijn ritme verliest, neem hem dan terug naar het arbeidstempo, maar blijf daarbij wel voorwaarts rijden. Wanneer je het tempo te laag maakt verliest je paard zijn balans en zijn impuls en dan heb je geen goede basis voor een middengalop.

Overgangen

Gaat je paard snel op de voorhand als hij groter moet galopperen, neem dan de tijd om veel overgangen te rijden, zodat hij leert om zijn gewicht naar achteren te verplaatsen. Vraag steeds maar kleine stukjes naar voren en probeer te voorkomen dat hij zijn balans verliest door hem bij het eerste antwoord direct weer terug te nemen.

Tot slot

Wanneer je paard goed in middengalop leert gaan levert dat niet alleen mooie punten op in de proef, het heeft ook andere voordelen. Zo wordt een paard niet alleen soepeler, maar ook sterker van het schakelen in de galop.

Bron: Howtodressgae

Eén reactie op “Middengalop

  • eddy crul

    Nog zo een misvatting. Bij natuurlijk bewegen van het paard betekent grotere passen grotere snelheid. Dit geldt ook voor de draf. Je kan de inwerkende g-kracht niet weg toveren.In het echt bestaat er geen slow motion knop. Dit is zuivere natuurkunde. Dat ze in de dressuur beweren dat je in de gestrekte draf en -galop niet mag versnellen is de reinste onzin. Dit betekent dat ze van de natuurlijke beweging van het paard niets snappen. Trouwens er is wel beterschap,Als je kijkt naar de onterecht genoemde top zie je dat ze bijna allemaal sneller rijden in gestrekte draf dan vroeger.Gevolg van de hevige kritiek op de dressuur. Als je niet versnelt is het onmogelijk de harmonische natuurlijke beweging van de draf en galop te behouden. Ai ! nu heb ik wat geschreven.vr gr EC.

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook