Meerdaagse wedstrijd • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Meerdaagse wedstrijd

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Alhoewel je in Nederland op heel veel dagen van de week kunt starten op accommodaties, die vaak ook nog redelijk in de buurt zijn, kan het op een zeker moment ook voorkomen dat je op een meerdaags concours gaat.

Dat is voor het ene paard helemaal geen punt, terwijl een andere misschien wel een beetje uit zijn doen raakt van de vreemde stal en vreemde omgeving. Gelukkig kun je als ruiter een aantal dingen doen om zo’n uitje ook voor je paard zo leuk mogelijk te maken en Horse and Hound maakte een lijstje daarvan.

Op tijd

Zorg in ieder geval dat je op tijd aanwezig bent op de wedstrijddag en ga, als dat mogelijk is, liever nog een dagje eerder al naar het terrein toe met je paard. Dan kun je hem alvast een keertje rijden op het wedstrijdterrein en misschien kun je zelfs nog even in de rijbaan trainen waar je ook de proef rijdt. Dan heeft je paard alles vast een keer gezien en dat geeft hem ook wat vertrouwen.

Eigen hooi

Dat je je eigen voer meeneemt is voor de meeste ruiters vanzelfsprekend, maar het is ook een goed idee om hooi of kuilvoer van thuis mee te nemen op wedstrijd. Daar is je paard aan gewend en daarvan weet je dat hij het eet en wanneer hij gewoon lekker kan eten, ontspant hij ook makkelijker.

Benen strekken

Vaak zijn er op het wedstrijdterrein wel stallen voor de deelnemers, maar is er geen paddock of wei waar je je paard even een uurtje of langer in kunt zetten. Neem hem daarom meerdere keren per dag even aan de hand mee om te stappen, dan kan hij even lekker zijn benen strekken en dan heb je gelijk de kans om even te checken hoe hij in zijn vel zit.

Routine

Probeer ook op het wedstrijdterrein de dagelijkse routine te volgen, die je thuis ook aanhoudt. Daarmee geef je niet alleen je paard vertrouwen en houvast, maar jezelf ook. Dat is zeker fijn als je ook nog wat nerveus bent zelf.

Vergeet zelf niet te eten

Vergeet tussendoor ook niet om aan je eigen ontbijt, lunch en avondeten denken. Vaak ben je zo druk met alles voorbereiden voor je paard, dat je er zelf een beetje bij in schiet. Dat is niet alleen vervelend als je bijvoorbeeld trek hebt, maar als je niet goed eet en vooral ook drinkt, kun je je minder goed concentreren en dat gaat ook ten koste van de prestatie.

Geniet

Vergeet tot slot ook niet om te genieten van je paar dagen weg met je paard. Zo’n wedstrijd is belangrijk, maar dat is plezier hebben met je paard ook. En hoe leuk is het dan om af en toe lekker een paar daagjes met hem op pad te zijn.

Bron: Horseandhound

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook