Maakt je kijkerige paard het je lastig? • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Maakt je kijkerige paard het je lastig?

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wedstrijd rijden is vaak op zich al spannend genoeg. De meeste ruiters kennen dat gevoel wel van een beetje zenuwen voor de proef of net voor het opstappen. Maar wat je als ruiter dan helemaal niet fijn vindt, is als je paard dan als klap op de vuurpijl ook nog eens heel schrikkerig of kijkerig wordt in de wedstrijdring.

Voor Horse and Hound was dat een reden om advies te vragen aan de international eventingamazone Kate Honey. Zij gaf haar belangrijkste tips over hoe je om kunt gaan met een schrikkerig paard in de ring.

Andere paarden

Om te beginnen raadt Honey aan om te zorgen dat je paard gewend is aan andere paarden om zich heen. Rijd hem regelmatig wanneer ook andere ruiters aan het werk zijn, zodat hij niet zo veel onder de indruk is van een volle inrijbak.

Boots het na

Probeer thuis de situatie van een wedstrijd na te bootsen. Gebruik daarbij ook dingen waarvoor je weet dat je paard deze eng vindt en rijd hem er dan rijkunstig doorheen. Oefening baart kunst.

Variatie

Probeer je paard op veel verschillende terreinen en ondergrond te rijden. Oefen ook van te voren op gras bijvoorbeeld, wanneer je weet dat je ook regelmatig op gras start.

Tijd

Neem ruim de tijd om los te rijden en rijd los zoals je thuis ook doet. Zo weet je paard wat je van hem verwacht en heb je zelf ook houvast aan een vertrouwde routine.

Rijd de proef

Let ook goed op dat je je proef echt rijdt en dat je niet alleen maar bezig bent met overleven. Als je een keertje een foutje hebt, is de proef nog niet verloren, dus blijf er dan voor gaan om te zorgen dat je het beste uit jezelf en je paard haalt.

Bron: Horseandhound

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook