Maak je paard sterker met een paar oefeningen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Maak je paard sterker met een paar oefeningen

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Dressuurpaarden worden over het algemeen vaak goed in de gaten gehouden door hun ruiters als het gaat om hun gezondheid en welzijn en waar nodig wordt ook de hulp ingeroepen van deskundigen.

Naast onder andere goede training, goed voer en goed passende spullen is ook de variatie in de training belangrijk voor het welzijn van een paard. Voor Your Horse reden om een paar oefeningen op een rijtje te zetten, die je met je paard zowel onder het zadel als aan de hand kunt doen.

Achterwaarts

Zet je paard vierkant stil en laat hem een of twee pasjes achterwaarts doen. Zet geen druk op zijn hoofd als hij achterwaarts moet, maar geef hem een drukje met je hand tegen zijn borst als je naast hem staat. Als hij netjes achterwaarts gaat en daarbij zijn hoofd laag houdt, vergroot dan het aantal stappen dat je vraagt. Let op dat hij rechtuit naar achteren blijft stappen en bouw het op tot dat hij misschien wel twintig passen achterwaarts kan zonder problemen. Je hoeft er geen urenlange training van te maken en je paard hoeft ook niet in een keer die twintig passen te kunnen maken, maar als je dit af en toe oefent helpt het hem om makkelijker over zijn rug te gaan bewegen.

Doolhof

Een andere oefening, die je kunt doen is je paard door een doolhof van balkjes te laten lopen. Gebruik hiervoor zes balkjes en en leg deze in twee U-vormen tegenover elkaar waarbij er een gangetje ontstaat tussen de bakjes door. ( Klik hier voor een afbeelding). Daarmee daag je hem uit om goed op te letten waar hij zijn benen zet en laat je hem ook opletten op jou als leider. Tussendoor kun je hem dan ook over de balkjes heen laten stappen vanuit verschillende richtingen als extra variatie. Wanneer je deze oefening onder het zadel doet, kun je het ook in draf doen, maar in stap werk je het meest aan zijn spieropbouw.

Bron: Yourhorse

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook