Maak het beste van een mindere dag • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Maak het beste van een mindere dag

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Hoewel je dol bent op je paard en in de training heel serieus bezig bent kan het altijd wel eens voorkomen dat je een mindere dag hebt met je paard. Het loopt stroef, je paard en jij lijken elkaar niet te begrijpen en wat je ook doet, in plaats van meer ontspanning voel je de spanning in je eigen lichaam en dat van je paard alleen maar groter worden.

Onmacht

Dat gevoel van onmacht hebben de meeste ruiters wel eens een keer mee gemaakt. Misschien begint het omdat je zelf moe bent of heeft je paard een beetje spierpijn waar je niet aan gedacht hebt. Als je kunt achterhalen waar het vandaan komt kun je daar misschien iets aan doen, maar ook als je de reden niet kunt vinden, zijn er wel een paar manieren om toch het beste te maken van een mindere dag. NoelleFloyd verzamelde een paar tips.

Even pauze

Wanneer internationaal eventingruiter Laine Ashker merkt dat hij een slechte dag heeft met een van zijn paarden en de gebruikelijke warming up levert alleen maar spanning op, dan neemt hij het liefst even pauze. “Soms stop ik dan letterlijk en zet ik het paard terug op stal en ga ik dan eerst een ander paard rijden. Wanneer ik dan later op de dag nog een keer ga rijden is het meestal al een heel ander verhaal. Ik ben dan zelf losser en dan gaat het meestal veel beter.” Maar ook als je maar een paard hebt en dus niet eerst uitgebreid een ander paard kunt gaan rijden, kan een pauze van vijf of tien minuten een hoop schelen. Je kunt als het niet lekker loopt altijd even eerst met lange teugel gaan stappen of zelfs gewoon even tien minuten met je paard aan de hand gaan wandelen. Wanneer je zelf dan weer ontspannen bent, kun je je paard weer makkelijker motiveren.

Stapje terug

Voor toptrainer Missy Clark zit het antwoord in het een stapje terug doen. “Het is nooit erg om je even op een makkelijkere oefening te focussen, die jij en je paard allebei makkelijk aankunnen. Dat is goed voor het vertrouwen en daarmee los je vaak een hoop al vanzelf op. Blijf altijd werken aan de basis, zodat je altijd dat stapje terug kunt doen als het nodig is. Ook topruiters hebben wel eens een ‘off-dag’, het gaat erom dat je op een kalme en gecontroleerde manier daarmee kunt omgaan en dat je je emoties niet de overhand laat krijgen.”

Overgangen

Dressuuramazone Lauren Sprieser zweert ten alle tijden bij het rijden van overgangen. “Wanneer mijn paard aanvoelt als het beste paard ter wereld en ik zelf supergeconcentreerd ben dan begin ik de training met het rijden van overgangen, maar als niets lijkt te lukken en ik voel frustratie opborrelen, dan rijd ik ook heel veel overgangen”, aldus Sprieser. “Vooral de overgang galop-draf is heel fijn om je paard los te werken en te checken of je paard wel echt fijn aan de hulpen is. Met galop-stap kan je paard makkelijker gewoon stoppen met het juist gebruiken van zijn achterhand, maar een overgang van galop naar draf lukt alleen echt goed als je paard ook echt fijn aan de hulpen is. Ik zie die oefening dan ook vaak echt als een soort test.”

Bron: Noellefloyd

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.