Lichtrijden is meer dan sta-zit • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Lichtrijden is meer dan sta-zit

Foto: www.arnd.nl

Wanneer je in het begin leert paardrijden, dan leer je dat lichtrijden ‘sta-zit’ is met een bepaalde timing. Op het moment dat de buitenschouder naar voren gaat sta je op en daarna ge je weer zitten.

Ontwikkelen

Hoewel dat in het begin best lastig kan zijn, is het op een gegeven moment gewoon en hoef je er niet meer bij na te denken. Totdat je jezelf als ruiter steeds een beetje wilt verbeteren en ontdekt dat het opstaan en weer gaan zitten eigenlijk niet vanuit een actie van jou als ruiter moet komen, maar vanuit je paard. Om echt goed licht te kunnen rijden moet je je door de beweging van je paard omhoog laten veren en dan weer gaan zitten.

Vloeiend en zacht

Dat je laten opveren lukt als je je aanpast aan de beweging van je paard en je bent goed in balans. Dan kost het opstaan ook geen moeite meer en gaat het heel vloeiend. Het weer gaan zitten moet ook net zo vloeiend en zacht gaan, want als je elke keer dat je weer inzit in het zadel ploft, dan verstoor je niet alleen de beweging van je paard, maar ook zijn ontspanning in zijn rug en het van achter naar voren bewegen van je paard.

Oefenen

Net als met alles in het rijden kun je ook je lichtrijden verbeteren door veel te oefenen. Wanneer je je echt alleen wilt concentreren op het lichtrijden is het ook een goed idee om dit aan de longe te oefenen, dan hoef je niet op te letten waar je paard heen gaat, maar kun je je volledig richten op het lichtrijden.

Magneet

Probeer te voelen hoe je paard beurtelings zijn linker- en rechterachterbeen naar voren zet en laat je in de maat van die beweging een stukje uit het zadel veren. Probeer niet recht omhoog op te staan, maar voor je gevoel een beetje alsof er een magneet in je buik zit die richting de hals van je paard wordt getrokken. Als je namelijk recht omhoog probeert op te staan, dan kom je snel achter de beweging van je paard aan omdat hij naar voren beweegt terwijl jij opstaat. Het gevolg is dat je achterover in het zadel ploft.

Probeer klein te zijn in het opstaan en knijp niet met je knieën aan het zadel, daarmee duw je jezelf alleen maar van je paard af, waardoor je minder goed gaat zitten. Blijf het ritme van de beweging voelen en zit in dat ritme ook weer in. Je wilt rechtop blijven zitten en met je paard mee, waarbij je zo dicht mogelijk bij je paard blijft.

Uitdaging

Wil je een beetje extra uitdaging in het oefenen, ga dan af en toe eens lichtrijden zonder beugels. Dan ervaar je heel snel of je eigenlijk altijd te veel hebt opgestaan vanuit kracht en gewoonte of dat je eigenlijk makkelijk bij je paard kunt blijven.Ook hier wil je niet klemmen met je knieën, maar je been gewoon aan je paard houden zonder te knijpen.

Bron: Horseillustrated

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook