Lengtebuiging trainen met balkjes • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Lengtebuiging trainen met balkjes

Foto: Quillemette Kraaikamp

Op zoek naar wat afwisseling in je training? Maak je paard handiger en oefen de balans en lengtebuiging met een waaier van balken. Begin klein en breidt het uit wanneer het goed gaat. Een leuke manier om je paard soepeler te maken! Eventingruiter Andrew Hoy legt uit hoe dat moet.

Begin met een paar balken, die je op een ‘waaier’ of volte legt. Je kunt je paard er eerst aan de hand over heen laten stappen, of onder het zadel. De onderlinge afstand tussen het midden van de balken is dan tussen de 80 cm en 1 meter, afhankelijk van de maat van je paard.

Wanneer een paard op een cirkel of waaier over balken moet lopen, dan oefen je de lengtebuiging. De spieren moeten aan de ene kant verkorten en aan de andere kant verlengen. Ook de coördinatie en balans van je paard verbetert. Belangrijk is wel dat je paard ontspannen over de balkjes komt en niet te moe wordt van de oefening, want dan gaat het trainingseffect verloren.

In draf

Zorg dat de volte van balken ruim genoeg ligt, voordat je met draf aan de slag gaat. Begin met drie balken en breidt dat uit naar zes of meer. Je kunt, als je paard eenmaal begrijpt wat de bedoeling is, ook kleine blokjes onder de balken leggen om ze zo’n 10 cm van de grond af te krijgen. Daarmee train je de afdruk van je paard.

De afstand voor drafbalken is ongeveer 1,10 meter, afhankelijk van de maat van je paard. Leg de balken in het midden op de juiste afstand voor een rustige draf. Als je de volte verruimt over de balken moet je paard de pas verlengen. Als je de cirkel wat kleiner maakt over de balken, dan moet hij zijn pas wat verkorten.

Rijd even vaak linksom als rechtsom en wissel veel af. Bijvoorbeeld door in grote achten door de baan te rijden. Bekijk de duidelijk video met eventingruiter Andrew Hoy om te zien hoe je dat gemakkelijk doet:

Galop?

Als je paard handig is (geworden) in draf over de balken, kan je het ook in galop proberen. Daarvoor moet de afstand wat groter zijn. Als je lange balken hebt kan je ook over de buitenkant galopperen en over de binnenkant draven.

Balken rijden in galop kan de kracht en balans van je paard verbeteren, maar ook het contact en ruggebruik. Begin er pas aan als je paard gelijk voelt in stap en draf over de balken en gebruik in het begin ook maar een paar balken. Zelfs Andrew Hoy heeft er maximaal zes, die op de binnenkant op 2,5 a 3 meter uit elkaar staan op de plaats waar hij er overheen springt. Je kunt beginnen met balken op de grond en later eventueel met cavaletti gaan werken.

Blijf tijdens het galopperen lekker zitten en elastisch in de heupen en lage rug. Het is niet de bedoeling dat je paard gaat springen, het gaat puur om een opwaartse galop en een fijne verbinding.

Bron: Youtube / Dressuur.nl

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Eén reactie op “Lengtebuiging trainen met balkjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook