Laat je ruitergevoel groeien • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Laat je ruitergevoel groeien

Om een betere ruiter te worden moet je trainen. Oefening baart kunst. Vergeet alleen niet om af en toe ook stil te staan! Evalueren hoe het rijden op dit moment gaat, helpt je om je actiepunten bij te stellen. Aan de hand van vier stappen kun je jouw ruitergevoel laten groeien, instructeur en coach Marlies van Schelven vertelt ons hoe. Morgen ontvang je deel 2.

Door naar jezelf te kijken en meer begrip te krijgen over hoe je brein werkt en hoe je hier optimaal gebruik van kan maken, kun je jouw ruitergevoel laten groeien. De paardensport is een sport die je vaak alleen beoefent. Daarom is het heel handig om te weten hoe je jezelf kunt trainen.

Wat is ruitergevoel?

Ruitergevoel bestaat uit fysieke en mentale elementen. Het is een combinatie van drie basiselementen: de informatie die je lichaam verzamelt, reactietijd en je natuurlijke bewegingspatroon. De informatie die je lichaam verzamelt, is alles wat je lichaam ervaart. Dit zijn kleine en grote veranderingen vanuit het paard en/of vanuit jezelf. Hoe snel je dit oppikt en omzet in actie is de reactietijd. Hoe sneller je reageert, hoe beter het rijden zal gaan. Hoe je die acties vervolgens uitvoert en wat makkelijk of moeilijk voor je is, heeft te maken met je natuurlijke bewegingspatroon. De vaardigheden die je makkelijk vindt, voer je ook het liefste uit. Wanneer je weet wat je makkelijk en moeilijk vindt en welke vaardigheden je nog nodig hebt om goed te kunnen paardrijden, weet je wat je kunt gaan trainen. Je kunt hiervoor gerichte oefeningen op en naast het paard doen.
De kwaliteit van die basiselementen, en dus je ruitergevoel, worden beïnvloed door de vorm van je lichaam, persoonlijke kenmerken en je ervaringen. De manier waarop je lichaam is gevormd, heeft effect op hoe je hulpen geeft en op je houding en zit te paard. De persoonlijke kenmerken maken je tot de persoon die je bent. Dit is ook zo met de hoeveelheid ervaring die je hebt en hoe goed die ervaringen zijn geweest. Aan de hand van de volgende vier stappen krijg je een goed beeld van waar je nu staat op het gebied van de persoonlijke en fysieke kenmerken en kun je aan de slag met je actiepunten.

Bekijk hieronder de schematische weergave van de elementen van ruitergevoel:

Bron: Dressuur
Tekst: Marlies van Schelven



Lees ook