Laat je paard niet over zijn buitenschouder weglopen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Laat je paard niet over zijn buitenschouder weglopen

Contrastelling rijden. Foto: Jessica Pijlman

Iedere ruiter heeft wel eens te horen gekregen dat hij zijn paard niet over de buitenschouder weg moet laten lopen, maar dat is soms best lastig. Wanneer je paard namelijk over zijn buitenschouder weg wil, dan ben je geneigd om dat op te lossen met je binnenteugel en daarmee maak je het erger.

Binnenachter-buitenvoor

Hoe beter je je paard van binnenachter naar buitenvoor kunt rijden, hoe beter je hem door zijn lijf kunt houden en hoe beter alle wendingen, voltes en figuren zullen lukken. Om dat goed voor elkaar te krijgen kun je (slangen)voltes rijden en achten, waarbij je je paard steeds correct om je binnenbeen gebogen houdt en zorgt dat je hem van achter naar voren naar je hand rijdt.

Toch over de buitenschouder

Loopt je paard dan toch over zijn buitenschouder weg en heb je het gevoel dat je er alles aan doet, maar dat je het niet onder controle krijgt, bekijk dan eens het onderstaande plaatje van Dressage Today.

Binnenhand

Vaak is je eerste reactie als je paard over zijn buitenschouder wegloopt, om met je binnenhand te gaan ‘redden’. Het probleem is alleen dat als je dat doet, dat je dan je paard helemaal de kans geeft om weg te lopen en dat he nog moeilijker wordt om het te corrigeren.

Been

Het eerste dat je zou moeten doen als je merkt dat je paard over zijn buitenschouder wegloopt is zorgen dat je hem met voldoende been voorwaarts rijdt.

Naar buiten kijken

Dan is het belangrijk dat je je buitenteugel erbij houdt zodat je je paard daar weer heen kunt rijden, maar mocht je de controle over de buitenkant van je paard kwijt zijn, laat hem dan eens licht naar buiten kijken en druk hem met je buitenbeen naar binnen toe in de wending. Je draait dan even de boel om en laat hem als het ware even over zijn binnenschouder ontsnappen en kunt hem dan daarna weer voorwaarts naar je handen toe rijden.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook