Laat je niet misleiden door je gevoel • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Laat je niet misleiden door je gevoel

Foto: Jessica Pijlman

Om goed te kunnen rijden, moet je als ruiter goed leren zitten. Niet alleen mooi rechtop en in het midden, maar vooral ook goed mee in de beweging van je paard en onafhankelijk, zodat je hem goed aan kunt voelen en de hulpen correct kunt geven.

Een goed gevoel is niet genoeg

Wanneer je als ruiter een goed gevoel hebt als je op je paard zit, dan wil dat nog niet zeggen dat je ook goed zit. Daarom is het echt heel belangrijk om heel kritisch te blijven en je goed te laten begeleiden. Je kunt namelijk ook een goed gevoel hebben als je niet goed zit. Je went aan een bepaalde houding, aan de gang van je paard en aan bepaalde maniertjes en dat vertrouwde gevoel, voelt vaak goed, alleen dat is het dus niet altijd.

Twee vingers in het water

Om een idee te hebben van hoe je gevoel je in de maling kan nemen bestaat er een experiment waarbij je met je vingers in water zit. Maak maar eens drie bekers water. Eentje met behoorlijk heet water, een met lauw water en een met koud water. Houd dan je linkerwijsvinger een paar minuten in het hete water en je rechterwijsvinger tegelijk in de beker met koud water. Stop daarna beide vingers in de beker met lauw water. Je zult merken dat het lauwe water aan de ‘hete’ vinger koud aanvoelt en aan de ‘koude’ vinger juist warm.

Moeilijk

Het is zo lastig om aan je zit te werken, omdat je voor je gevoel iets moet doen dat anders – en vaak ook minder fijn – aanvoelt. Dat lukt je dus vrijwel niet alleen. Aan de andere kant, je paard geeft waarschijnlijk wel direct hele positive feedback als je beter gaat zitten ook al voelt het zitten nog raar. Want als je beter in balans zit, stiller zit en je paard beter volgt, dan kan hij zich ontspannen en komen zijn bewegingen veel beter tot zijn recht.

‘Bewijs’

Natuurlijk is het belangrijk om hierbij op je trainer te vertrouwen, maar om het geheel voor jezelf nog duidelijker te krijgen is het een goed idee om een of meer filmpjes van jezelf te laten maken. Let dan echt op wat je ziet aan je eigen houding en zit en hoe dit eventueel verandert wanneer je de aanwijzingen van je trainer opvolgt. Dan ben je natuurlijk nog niet klaar, maar dan ben je je wel vast iets meer bewust van hoe je zelf zit.

Combinatie

De combinatie van video-opnamen en foto’s biedt de beste informatie. Video’s kunnen de bewegingen weergeven, maar zijn soms niet eenvoudig te analyseren. Foto’s kunnen eenvoudig worden vergeleken, wat kan helpen typische patronen tijdens het rijden te ontdekken. Eén foto toont altijd maar één moment in de tijd, maar een serie foto’s kan wel een bepaalde voorkeur blootleggen.

Bewustwording is de eerste stap, lees binnenkort een paar oefeningen om aan je zit te werken.

Bron: Dressagetoday

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook