Klimke en stapwerk • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Klimke en stapwerk

Foto: Arnd Bronkhorst

Gisteren kon je hier al lezen wat Ingrid Klimke in een interview met Dressage Today voor tips gaf wat betreft de opbouw van de opleiding van een paard. Deze keer gaat het verder over de stap en waar je goed op moet letten zodat de stap zuiver blijft in de opleiding.

Heel voorzichtig

De stap moet heel voorzichtig worden gereden volgens Klimke en zeker als je meer gaat verzamelen, moet je goed oppassen. Sommige paarden reageren op meer verzameling met taktverlies in de stap. Voorkomen dat je paard zich vast gaat houden in zijn rug of hals is daarom heel erg belangrijk als je meer gaat verzamelen. Bijvoorbeeld door heel veel te stretchen tussen het meer verzamelende werk door, zodat je paard steeds weer ontspant. Daarnaast zijn oefeningen als schoudervoor stappen en werken over balkjes in de stap ook heel goed om je paard zijn stap zuiver te houden.

Grote stap

Voorzichtig zijn moet je met ieder paard, maar helemaal als een paard van nature ook nog eens een hele grote en ruime stap heeft. Volgens Klimke moet je juist met zulke paarden even wat langer wachten voor je gaat verzamelen, want als hij de zuivere viertakt van de beweging verliest, dan ben je eigenlijk alles kwijt waar je hard voor aan het werk bent. Hoe sterker een paard wordt, hoe makkelijker hij het aankan, dus wat extra tijd nemen loont zeker. Met dit soort paarden is cavaletti-werk ook heel erg goed, omdat ze dan automatisch correct moeten blijven stappen.

Corrigeren

Is het al mis gegaan en heeft een paard al regelmatig de neiging om takt te verliezen als hij moet stappen, dan zijn er wel een paar dingen die je kunt doen volgens de Duitse amazone. Wanneer het bijvoorbeeld komt omdat een paard gaat anticiperen op wat er komt, dan moet je als ruiter minder voorspelbaar zijn en juist iets anders vragen. Voel je dat je de takt kwijtraakt, vraag dan een andere oefening, rijd voorwaarts-zijwaarts of vraag een overgang naar een andere gang bijvoorbeeld. Vraag bovendien bij paarden, die snel onzuiver gaan in stap om echt maar enkele passen verzameling per keer. Heel veel kleine goede stukjes worden een keer een langer stuk, maar elke keer taktverlies bevestigt het verkeerde. En ook met paarden, die al verkeerd stappen is het werk met balkjes en cavaletti onmisbaar.

Bron: Dressagetoday

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.