Keuzes, plannen en communiceren • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Keuzes, plannen en communiceren

“Paardrijden is voor mij een bezigheid waarmee ik mijn batterijen kan opladen. Het geeft me energie en het malen van alledag stopt als ik met mijn paard bezig ben. Dat geeft ruimte om, na het paardrijden, weer dingen aan te pakken. Mijn paard verdient het dat ik met mijn volle aandacht met hem bezig ben. Daarom ga ik offline als ik met hem bezig ben. In het stukje van mijn huis naar de stal schakel ik alles uit wat met werk te maken heeft.”

“Dat klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Dat klopt ook wel, ook ik ben al een paar keer met mijn kop tegen de muur gelopen omdat ik alles wat ik wilde gewoon niet in een week kon proppen. Dat heeft me geleerd dat ik bewuster met mijn tijd en paard bezig moet zijn. Hoe je dat doet? Heel simpel: plannen. Paardrijden is onderdeel van mijn agenda, geen sluitstuk. Dat betekent dus dat ik bewust tijd in mijn agenda plan om met mijn paard bezig te zijn. Dat betekent wel dat je keuzes moet maken en soms andere dingen niet kunt doen. Voel je daar niet schuldig over! Iedereen die paardrijdt, kent wel dat schuldgevoel: naar je paard toe, dat je niet vaak genoeg met hem bezig bent, of naar de rest van de wereld, omdat je aan bepaalde dingen niet toekomt. Die gevoelens van schuld en ongemak heeft iedereen, maar niemand schiet er iets mee op. Bepaal wat belangrijk is voor jou en jouw geluk. Is dat paardrijden, plan daar dan tijd voor in.

Dat wil overigens niet zeggen dat paardrijden altijd in te passen valt voor iedereen. Een keuze kan ook zijn om, als de kinderen klein zijn of je een veeleisende baan hebt, een tijdje niet te rijden. Ook dat is prima, als je die keuze maar bewust maakt. Wees ook reëel over de tijd die je hebt en wat je daarin verwacht te kunnen doen. Wil je op hoog niveau rijden, dan zul je veel moeten trainen. Als je hobbymatig rijdt, sla je makkelijker een keer over. Heb je de paarden aan huis of moet je even rijden naar stal? Denk daarover na: als je een half uur hebt, is het misschien beter om niet te gaan rijden, maar even te longeren. Want training onder tijdsdruk levert zelden goede resultaten op.

Wat voor mij heel goed werkt bij het paardrijden, is een stok achter de deur. Communiceer naar je partner of gezin wat je wilt gaan doen met je paard. Want een ander kan niet raden wat jouw plannen zijn. Overleg en schrijf dingen op in een gezamenlijke agenda. Het lijkt zo simpel, maar het werkt echt. Hoe specifieker en concreter, hoe beter. Ik werk graag met de SMART-methode om doelen te verwezenlijken; is wat je wil Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden? Houd de balans, leer jezelf kennen, weet waar je energie van krijgt en waarop je stukloopt. Dan kun je een gedegen plan van aanpak opstellen om dat wat je wilt, bijvoorbeeld paardrijden inpassen in je drukke leven, te bereiken. En dan nog zal het wel eens botsen met andere zaken die je aandacht of loyaliteit vragen, maar dat geeft niets. Je kunt niet overal op excelleren. Als alles belangrijk is, is niets meer belangrijk. Jij hebt de keuze: moet of wil ik dingen. Als je het wil, dan kan het. En als je dan op je paard zit, je met je hoofd helemaal bij hem bent en niet ergens anders, en hij fantastisch loopt, dan is dat zo’n moment dat alles samenkomt en dat alles de moeite waard maakt.”

Tips van Saskia:

  • Heb je je (trainings)doel helder? Leg een dagboek aan en schrijf je doelen eens uit. Eerst zo groot mogelijk en knip het dan in kleine stukjes en maak ze SMART.
  • Plan en wees creatief! Zorg voor afwisseling voor zowel jezelf als je paard.
  • Ken jezelf en je paard. Hiervoor heb je mooie tests en assessments zoals DISC, Q4 horses en ruiters en paardentypen van Eric Laarakker.
  • Doe het samen. Schakel je partner of stalgenoten in om lasten te verdelen zodat de lusten groter zijn.
  • #doeslief! Als het toch allemaal niet lukt, wees dan niet te hard voor jezelf.
  • Heb plezier! Vraag jezelf eens af waarom ben je begonnen met paardrijden. Want uiteindelijk zit er in ons allemaal nog een Penny-meisje.
Lees ook