Keertwending... om de voorhand? • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Keertwending… om de voorhand?

Foto: Arnd Bronkhorst

Met het woord ‘keertwending’ bedoelen we meestal een keertwending om de achterhand in stap, een oefening die vanaf het M2 in onze dresuurproeven gevraagd wordt. Je kunt je paard echter ook een keertwending om de voorhand laten maken. Vooral voor jonge paarden is dit een goede manier om het concept van ‘zijwaarts gaan’ aan te leren.

In grondwerk wordt veel gebruik gemaakt van keertwendingen om de voorhand. Het paard moet daarbij aan de voorkant niet te veel voorwaarts gaan, het lijf wat buigen en het binnenachterbeen gekruist voor het buitenachterbeen onder laten treden. De oefening dient om de balans te verbeteren en paard te leren zijn lijf te buigen en te ontspannen. Tristan Tucker gebruikt de oefening bijvoorbeeld veel. Hij noemt het ook wel ‘yoga voor paarden’.

Makkelijker te begrijpen

Het voordeel van een keertwending om de voorhand is dat het voor een jonger paard veel gemakkelijker te begrijpen is dan bijvoorbeeld wijken of schouderbinnenwaarts. Het is een goede oefening om een paard duidelijk te maken dat je voor een been niet alleen voorwaarts, maar ook zijwaarts kan.

Beenzetting keertwending om de voorhand

Bij een juist uitvoering van de keertwending om de voorhand, maakt het paard kleine stapjes met de voorbenen, in een half cirkeltje. Zijn achterbenen gaan zijwaarts om de voorhand heen, met het binnenachterbeen kruisend vóór het buitenachterbeen. De oefening zorgt voor meer souplesse in de gewrichten achter en leert het paard dat hij zijn benen kan kruisen. Dit is een goede voorbereiding om de moeilijkere zijwaartse bewegingen die later in de opleiding van het dressuurpaard aan bod komen.

De hulpen onder het zadel

Om een keertwending om de voorhand te rijden met je paard, is het handig om dichtbij de bakrand te beginnen. Begin op de binnenhoefslag en gebruik je buitenteugel en buitenbeen om zijn kont naar binnen en zijn hoofd naar buiten te draaien. Gebruik kleine halve ophoudingen om de snelheid uit de voorbenen te halen en blijf zijn kont de bak in rijden en zijn hoofd naar de bakrand.

Gebruik de bakrand om te remmen, dan hoef je minder stevige teugelhulpen te gebruiken en voorkom je dat je paard verstijft of zenuwachtig wordt. Draai door tot je 180 graden gedraaid bent en de andere kant op staat. Als je paard druk wordt of nerveus, laat hem na de draai dan even halthouden en beloon. Wanneer je paard eenmaal begrijpt wat de bedoeling is, kan je dit overal in de bak doen en heb je de bakrand niet meer nodig.

Voordelen

Deze simpele oefening is goed voor:

  • Het aanleren van zijwaarts bewegen en kruisen van de achterbenen;
  • Het controleren van het paard om bijvoorbeeld een hek te kunnen openen en sluiten;
  • Als de benen correct kruisen buigen de sprongen en andere gewrichten in de achterbenen en wordt het bekken gekanteld, waardoor het paard soepeler wordt.
  • Het paard leert ook beter begrijpen om tussen twee teugels te blijven.

Bron: Howtodressage / Dressuur.nl

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook