Kaken los voor een betere zit • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Kaken los voor een betere zit

Ook ruiters moeten nageven. Foto: Sara Ouwehand

Er komt een hoop bij kijken om goed te leren rijden en alles uit je paard en jezelf te halen. Er blijven altijd nieuwe dingen komen en uitgeleerd ben je nooit. Zo blijft werken aan een goede zit bijvoorbeeld altijd belangrijk, maar wist je dat je kaken een belangrijke rol spelen om je paard te kunnen volgen met je zit?

Tip

Sara Ouwehand legt uit: “Wat er in je kaken gebeurt, gebeurt in je heupen. Probeer maar. Zet je je kiezen op elkaar dan verstrakken je heupen ook.” Het is even omdenken, beter worden als je niet in het zadel zit, maar als je leert ontspannen in je kaken, dan ga je beter zitten.

Ruiterpilates

Sara Ouwehand won in 2018 met haar Ruiterpilates de titel Horses Product van het Jaar in de categorie ‘Diensten & Opleidingen’. Ruiterpilates maakt het verschil tussen een houding aannemen en werkelijk goed in het zadel zitten. Voelend zitten is voelend rijden: het begin van harmonie. Dat is kort samengevat de filosofie van Ouwehand.

Achterbeen

“Bij paarden weten we al jaren dat de kaken in verbinding staan met de heupen”, vertelt Ouwehand. “Want als een paard nageeflijk wordt komt het achterbeen beter door. Of andersom. Rijd een paard goed naar voren en hij wordt eerder nageeflijk. Dus kaken en heupen zijn verbonden.”

Daar zit dus de clou

“Ontspannen heupgewrichten zijn namelijk cruciaal voor een goede zit. Daar zit dus de clou”, legt de Pilates-instructrice uit. “Daarmee vang je een belangrijk deel van de beweging van je paard op. Met losse heupen zit je beter mee in de beweging.”

‘Niet je kiezen op elkaar’

“Het is dus niet alleen voor de omgeving leuker om te zien als je niet zo verbeten kijkt, het is ook nog veel beter voor je zit”, vervolgt Ouwehand. “Denk er dus aan: als het moeilijk word, niet je kiezen op elkaar zetten.”

Nageven dus, ook voor ruiters!

Tekst: Sara Ouwehand. Ruiterpilates
Bron: Dressuur.nl

Eén reactie op “Kaken los voor een betere zit

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook