Judy Reynolds over Vancouver K: ‘We houden gewoon van elkaar’ • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Judy Reynolds over Vancouver K: ‘We houden gewoon van elkaar’

Judy Reynolds en Vancouver K, tijdens het EK Rotterdam 2019. Foto: Arnd Bronkhorst, www.arnd.nl

Judy Reynolds, de aanvoerster van de Ierse ‘Girls in Green’ maakte op het EK in Rotterdam een verpletterende indruk met KWPN’er Vancouver K (v. Jazz). Ze reden naar een persoonlijk record van 76.351% (een nieuw Iers record) en verdienden met het Ierse team een startplaats voor Tokio. Reynolds beantwoordde in de stal van Vancouver voor de FEI een aantal vragen van kijkers.

Wat vind jij de beste start voor jonge dressuurpaarden?

“Met jonge paarden is het ontwikkelen van vertrouwen in jou en in zichzelf het belangrijkst. Het paard moet er op kunnen vertrouwen dat jij hem geen dingen gaat vragen die hij niet kan, geen vragen stelt waarvan hij nog niet in staat is om die te beantwoorden. Hij moet zelfvertrouwen krijgen. En verder gaat het alleen om basis, basis en nog eens basis. Simpelweg goed voorwaarts zijn, rechtuit kunnen lopen, voltes, vierkantjes. Bij een wedstrijd met een jong paard vind ik het vooral belangrijk dat ze het leuk gaan vinden om op wedstrijd te gaan. Ze moeten er plezier aan beleven en bij jonge paarden gaat het ons niet om het winnen van een wedstrijd. Ze moeten goede ervaringen opbouwen.”

Wat is je favoriete oefening?

“Ik houd echt van galoppirouettes. Ik vind het leuk om door de jaren heen een paard te leren langzaam maar zeker meer te verzamelen in galop om dan uiteindelijk zo’n kleine cirkel te kunnen maken. Dat is mijn favoriete oefening. Voor JP (haar toppaard Vancouver – red.) is het denk ik de passage, als je dat vraagt blijft hij het eindeloos doen.”

Hoe gaan jij en je paard om met wedstrijdzenuwen?

Vancouver en Reynolds doen mee aan de grootste wedstrijden ter wereld, in vaak indrukwekkende arena’s. “Ik was niet altijd zo zeker van mezelf op de grote wedstrijden, maar heb geleerd om gefocust te blijven in zo’n  grootse atmosfeer. Je moet focussen op jezelf en je prestatie. Weten dat je goed voorbereid bent en weet wat je moet doen. Ook helpt het om goed voor je paarden te zorgen. Zodat ze op het moment dat je hen vraagt om te presteren in onnatuurlijke omstandigheden zoals een stadion met heel veel mensen, ze daar ook klaar voor zijn. Ze moeten zich op hun gemak voelen en voor je willen werken. Wij hebben gelukkige en gezonde paarden die willen graag presteren en die het leuk vinden om op wedstrijd te gaan.”

Vindt Vancouver het leuk om op buitenrit te gaan?

“Hij vindt het super leuk, hij gaat helemaal los dan. Het is een extravert paard en hij gaat alle kanten op van vrolijkheid als we buiten zijn. Dus hij vindt het heel leuk, maar ik niet altijd. We gaan soms in piaffe of achterwaarts in galop.”

Hoe ben je met dressuur begonnen?

Bij de pony’s was ik heel wedstrijdgericht, en ik deed altijd overal aan mee. Zo ben ik ook bij de dressuur uitgekomen, en toen ik een paar lessen nam raakte ik al snel gefascineerd door wat je paarden kan leren en wat ze allemaal met hun lijf kunnen. Dus ik was al van jongsaf aan geïnteresseerd in dressuur. Ik viel er al snel voor. Ik wil graag winnen en graag het beste zijn wat ik kan zijn.

Spring je wel eens?

“We proberen veel afwisseling aan te bieden en we springen dus ook wel eens. JP houdt er van om een sprongetje te maken. We zetten natuurlijk geen enorme sprongen neer, maar gebruiken het als gymnastiek. De meeste paarden vinden het erg leuk. Zelfs als ze het niet erg goed kunnen, ik heb ook wel eens een GP-paard gehad dat er met vier benen tegelijk over sprong, doen we het als ze het leuk vinden. We houden van variatie, gaan ook op buitenrit, longeren en proberen de paarden een gevarieerde training te bieden om ze gezond en gelukkig te houden.”

Hoe ging jouw allereerste GP-proef?

“Dat was in Duitsland. Je eerste GP is een eye-opener, het verschil met de PSG is als het verschil tussen de heuvels in Nederland en de Zwitserse Alpen. Het is vooral de snelheid waarmee de oefeningen achter elkaar komen en de vaak indrukwekkende atmosfeer op zo’n wedstrijd. Zelfs al heb je thuis natuurlijk geoefend, in het begin moet je echt werken aan het snel achterelkaar doen van al die oefeningen. Als je dat ook in de ring onder de knie hebt, kun je gaan verfijnen en verbeteren.”

Hoe is Vancouver op je pad gekomen?

Reynolds: “Ik had al een paar paarden op GP-niveau gereden en was op zoek naar een wat jonger paard om zelf tot dat niveau op te leiden. De eerste keer dat ik op hem stapte, tijdens een tripje naar Nederland, vond ik hem al heerlijk voorwaarts. Maar ik ben ook echt op zijn mooie hoofd gevallen, het is vaak ook een kwestie van verliefd worden op een paard. In het begin was het niet altijd een makkelijk partnerschap. Als hij niet begreep wat ik wilde, dan deed hij gewoon alles tegelijk. Heel amusant voor de omstanders! We hebben nu een fantastische band en kunnen eigenlijk overal naar binnen rijden, onder alle omstandigheden, en hij zal zijn uiterste best doen. Hij houdt van het werk, we houden ervan om te laten zien wat we kunnen en we houden gewoon van elkaar!”

Hoe is het om voor Ierland uit te komen?

“Er zitten voor en nadelen aan het rijden voor een relatief klein dressuurland als Ierland. In het begin was het lastig op de internationale wedstrijden, omdat de competities in Ierland me een vals gevoel van zekerheid gaven. In Duitsland bleek ineens hoe groot en breed de kwaliteit van de ruiters daar was. Het is belangrijk voor je ontwikkeling om daar in ondergedompeld te worden, denk ik. Tegenwoordig is het enthousiasme in Ierland voor dressuur enorm toegenomen en dat is wel heel leuk om te zien. Zeker nu de Girls in Green voor het eerst een olympsiche teamkwalificatie binnen hebben gesleept. We hebben er enorm veel zin in om Ierland te vertegenwoordigen volgend jaar in Tokio!”

Bron: FEI / YouTube

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook