Johan Hinnemans tips om de draf te verbeteren • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Johan Hinnemans tips om de draf te verbeteren

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Er wordt vaak gezegd dat je aan de draf van een paard als ruiter nog best veel kunt verbeteren. Johann Hinnemann, voormalig bondscoach van Duitse, Canadese en Nederlandse dressuurruiters is het daarmee eens, maar stelt daarbij wel dat dat alleen maar kan als de basis honderd procent in orde is. Aan Reiterrevue legt de trainer uit wat hij bedoelt.

Basis

De eerste drie punten uit het Skala der Ausbildung, tact, losgelatenheid en nageeflijkheid, moeten er zijn volgens Hinnemann. “Zonder deze drie dingen kan ik nummer vier, de schwung, helemaal niet bereiken”, aldus de Duitse trainer.

Aanleuning

Hinneman laat weten dat het begrip aanleuning erg belangrijk is voor hem. “Voor mij komt aanleuning voort uit drie punten, de aanleuning vanuit de zit, het been en de hand, waarbij alles begint vanuit de zit en het been en de hand pas het laatste stukje is van de puzzel. De ruiter werkt vanuit zijn zit en been naar een fijne en gevoelvolle verbinding met de paardenmond of zijn paard nu lang en laag gaat of opgericht.”

Spectaculair

“Ik heb het woord ‘spectaculair’ te lang en te vaak gehoord. Ik hou niet van ‘spectaculair’ in onze vocabulaire”, vertelt Hinnemann. “Spectaculair betekent voor mij: nog meer druk, nog hogere voorbenen, minder controle en meer ontevreden paarden. Wij proberen onze paarden zo te trainen dat ze met steeds meer expressie kunnen bewegen en het er toch harmonieus uit blijft zien. “

Lang en diep

“Elke dag hoor je in de rijhal de term lang en diep, maar ruiters vergeten soms het belangrijkste deel, dat het paard zijn achterbeen erbij moet blijven houden”, legt Hinneman uit. “Als een paard zo lang wordt aan de voorkant dat de ruiter ook naar voren kiept, hoe wil je dan zorgen dat hij van achteren actief blijft. En als hij van achteren niet meer actief is, dan gaat hij ook niet meer over zijn rug.”

Ook Grand Prix-paarden

Deze manier van rijden is voor Hinnemann net zo belangrijk bij een jong paard als bij een Grand Prix-paard. “Ieder paard moet kunnen gaan zoals een jong paard gaat. Ook Grand Prix-paarden moeten in de houding van een jong paard kunnen gaan, op ieder moment dat je dat als ruiter wilt.”

Stap en galop

Om een droomdraf te krijgen moet je niet alleen maar werken in draf, het is juist ook belangrijk om je paard goed te laten stappen en galopperen. “Het stapwerk voorafgaand aan het draven en tussendoor draagt ook bij aan een betere draf. Hoe beter een paard door zijn lijf stapt, het liefst met lange teugel, hoe swingender hij ook kan draven”, licht Hinnemann verder toe. “En de overgangen draf-galop, de verruimingen in galop en het bergop galopperen van je paard draagt ook bij aan het nog beter gaan draven.”

Ruiterzit

Wat volgens de Duitse trainer ook niet vergeten moet worden, als het hebt over het verbeteren van de draf, is dat ze zit van de ruiter ook een grote rol speelt. Een ruiter moet de beweging van zijn paard kunnen volgen en daarbij ook in balans blijven. Een paard kan niet groter en swingender gaan bewegen als zijn ruiter hem daarbij in de weg zit. Zorgen dat je goed en onafhankelijk kunt zitten is dan ook iets waar je altijd aandacht aan moet blijven besteden.

Bron: Reiterrevue

3 reacties op “Johan Hinnemans tips om de draf te verbeteren

 • eddy crul

  Eindelijk dan toch eens verstandige praat van iemand van de oude garde. De reden van deze kentering is is van minder belang. Maar het steeds groeiende protest tegen de huidige dressuur zal daar zeker wel voor iets tussen zitten. Maakt weinig uit,het is de perfecte keertwending. Moedig mr Hinnemans. vr gr EC

 • Laura Ginsel

  De mooiste regel in het FEI reglement is deze:
  Dat de oefeningen eruit moeten zien alsof het paard het uit eigen vrije wil doet…

  Een echte Happy Athlete dus….

 • eddy crul

  Juist Laura,en dit behelst een natuurlijke dus een harmonische beweging. vr gr EC

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook