Rassentopper: ‘Ongelukje’ Sjeik Shamar, dat een lot uit de loterij bleek te zijn • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rassentopper: ‘Ongelukje’ Sjeik Shamar, dat een lot uit de loterij bleek te zijn

Annemart Ferwerda met Sjeik Shamar. Foto: Fardau Seerden (Fardau’s Fotografie)

In de rubriek Rassentoppers maken we kennis met enkele bijzondere, mooie en opvallende dressuurcombinaties. Deze keer het ‘ongelukje’ Sjeik Shamar, die met zijn amazone Annemart Ferwerda als een speer door de B en L vloog met scores van bijna altijd boven de 200 punten en nog maar zelden zonder prijs weer naar huis ging.

Grappig

“Het verhaal van Sam, zo heet Sjeik Shamar bij ons thuis, is best heel grappig”, vertelt Annemart. “Zijn oude eigenaar kocht zijn moeder, een Arabische merrie, zonder te weten dat ze drachtig was. De merrie werd dikker en dikker en de eigenaar snapte er niks van. Ze heeft toen de dierenarts laten komen en ja hoor, drachtig! De eigenaar heeft toen gelijk de vorige eigenaar van de merrie gebeld, maar die geloofde het ook niet. Uiteindelijk kwam de aap uit de mouw:  Het kon niet anders dan dat de tweejarige BWP-hengst was uitgebroken en ik de wei van de merrie is geglipt toen de eigenaar niet thuis was. Daarmee is Sam dus een BWP x Arabier.”

Cool

“Het voordeel van deze kruising is dat Sam een heel cool karakter heeft, maar tegelijkertijd wel ook de showfactor”, vertelt Annemart trots over haar E-pony. “Hij kan op stal en in de omgang een echte clown zijn, maar met rijden is hij heel serieus en wil hij altijd voor je aan het werk.”

Op slag verliefd

“Ik was twaalf jaar toen ik Sam kreeg. Hij was toen 2,5 jaar oud. Toen mijn moeder de advertentie liet zien zei ik gelijk nee. Met de pony die ik toen had reed ik M1, maar ik ben absoluut geen held en wilde geen jonge pony. Gelukkig haalde mijn moeder mij over en zijn we toch gaan kijken, want ik was op slag verliefd op hem en dus moest hij wel mee  naar huis”, lacht de amazone, die inmiddels veertien is. “Toen hij drie was, hebben we hem weg gebracht om hem te laten beleren en dat was eigenlijk zo gedaan. Daarna is hij naar mijn instructrice Gotien Sipsma gegaan om hem twee weekjes door te rijden.  Onder haar begeleiding ben ik hem toen gaan trainen. Hij was echt enorm braaf en hij kon ook heel snel weer naar huis.”

Als een speer

“Toen ik hem thuis had nam ik hem mee naar de clubles van Bobby IJdema en kreeg ik privéles van Niesette Haringsma”, aldus Annemart. “Aan het einde van dat eerste jaar ging het zo goed dat we een keer BB gingen starten op wedstrijd. We eindigden gelijk twee keer op de eerste plaats en hadden in allebei de proeven boven de 200 punten.”

Selecties

Na het succesvolle debuut besloot Annemart met Sam B te gaan starten, waarin het duo ook succesvol was. “We hebben in de B de selecties voor de regiokampioenschappen gereden en die hebben we toen gewonnen”, vervolgt de amazone haar verhaal. “Na alle proeven in de B te hebben gewonnen, haalden we op de Friese Kampioenschappen brons!”

Jeugd Stimulerings Plan

“Inmiddels rijden we L2 en hebben we 29 winstpunten. We hebben twee keer op de regio’s mogen rijden en waren ook geselecteerd voor het Jeugd Stimulerings Plan”, vat Annemart haar succes met Sam van de afgelopen paar jaar samen. “We hebben nog maar één proef geen winstpunt gereden en we zijn nog maar vijf wedstrijden zonder prijs naar huis gegaan. We rijden regelmatig boven de 200 punten en op onze laatste wedstrijd haalden we 70,17%!”

‘Fijn beeld’

“Op onze protocollen staat geregeld dat het een fijn beeld is. Ik denk dat dat komt omdat we beide heel rustig rijden. Sam is los door zijn lijf en loopt altijd gewoon zijn rondje. Daardoor geloven ook veel mensen niet dat hij vijf is”, vertelt Annemart verder. “Als het een keer niet goed gaat, is het altijd mijn fout. Dan wil ik te graag of ben ik zenuwachtig, en dan snapt Sam niet meer wat hij moet. Gelukkig komen we er altijd snel weer bovenop.”

Lot uit de loterij

Het volgende doel van de amazone is om met Sam, die nu net vijf is, M te gaan starten. “Hij is echt een talent en we zijn hard aan het trainen voor het M, maar vanwege zijn jonge leeftijd heeft hij ook regelmatig gewoon een weekje vakantie”, vervolgt Annemart. “Op wedstrijd wordt vaak gevraagd wat voor afstamming het is, of dat hij dressuurgefokt is. ‘Nee’,  zeggen we dan, “Hij was gewoon een ongelukje!’. We zijn echt elke dag blij met hem, hij is ons lot uit de loterij!”

Ook een Rassentopper?

Heb jij ook een bijzonder paard, waarmee je succes hebt in de dressuursport? Stuur dan even een berichtje of laat een reactie achter op dit bericht. Wie weet staat jouw Rassentopper dan volgende keer wel in deze rubriek!

Bron: Dressuur

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook