Rassentopper: GVR Dara, een Shire met KWPN-trekjes • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rassentopper: GVR Dara, een Shire met KWPN-trekjes

Foto: Maren van der Burght

In de rubriek Rassentoppers maken we kennis met enkele bijzondere, mooie en opvallende dressuurcombinaties. Deze keer de Grote Vriendelijke Reuzin Dara, de Shire, die qua gedrag soms net een KPWN’er is en met haar amazone Chanelle Duitscher op weg is naar het Z.

Het verhaal van Chanelle en Dara begon een jaar of drie geleden toen Chanelle voor de grap een keertje ging rijden. “Oorspronkelijk bracht ik een sportpony uit tussen de paarden voor de eigenaren van Dara”, vertelt Chanelle. “Dara stond toen al een tijdje stil en toen ben ik er voor de gein een keertje op gaan zitten en dat klikte toen zo goed, dat ik haar ben blijven rijden.”

Van kleinste pony naar grootste paard

“We hebben toen besloten om het roer om te gooien en te kijken hoe ver ik zou kunnen komen in de wedstrijdsport met haar”, vervolgt de amazone. “Zo ging ik van de kleinste pony tussen de paarden, naar de grootste reus in de dressuurring.”

Het karakter

Hoewel je van zo’n grote Shire misschien zou verwachten dat ze heel kalm en cool is, blijkt dat in de praktijk iets anders te zijn.  “Op stal grappen we vaak dat Dara een KWPN’er in een Shire-lichaam is, want ze kan ondanks haar rustige uitstraling lekker schrikken van bakspoken”, aldus Chanelle. “De eerste wedstrijden was ik dan ook al blij als we de gehele ring door konden komen, want 900 kilo langs een ‘eng’ juryhokje krijgen was toch wel een dingetje, maar beetje bij beetje begon ik haar vertrouwen te winnen. Ze kan soms nog wel eens kijken naar nieuwe dingen, maar als het echt nodig is weet ik dat ze nu voor mij door het vuur zou gaan.”

Liefste paard

Dara is volgens haar amazone een van de liefste en meest aanhankelijke paarden, die ze ooit heeft gekend.  “Ik kan er een klein kind op zetten en ze sloft rustig haar rondje en ze kan uren knuffelen en tutten met de jonge meiden die op stal lopen”, vertelt Chanelle enthousiast verder. ”Eigenlijk steelt ze stiekem iedereens hart met haar eigenzinnige, maar lieve uitstraling.”

Foto: Marana Dam Photography

Uitgelachen

Dat ze ooit met een Shire wedstrijden zou gaan rijden had Chanelle zelf nog het minst verwacht, maar daar denkt ze nu heel anders over. “Mocht iemand vijf jaar geleden tegen mij hebben gezegd dat ik met een Shire de wedstrijdring in zou gaan, dan had ik hem of haar vierkant uitgelachen”, vertelt ze lachend. “Toch wist ik bij een van die eerste ritjes al dat we echt wel een eindje konden komen en toen leek het mij juist een superleuke uitdaging.”

M2

“Momenteel hebben we de punten voor het M2 en zijn we hier ook voor aan het trainen”, vervolgt Chanelle, die zelf eerder een keer L2 is geweest, dus nu samen met Dara alles aan het leren is. “Mijn ervaring met Dara is wel dat ze iets meer tijd nodig heeft dan een standaard sportpaard, omdat ze simpelweg zo’n 900 kilo op haar achterbenen moet gaan krijgen.”

Basis

Met het steeds opnieuw werken aan de basis en daar vandaan de oefeningen meer en meer uit te bouwen merkt Chanelle steeds een beetje meer vooruitgang. “Langzaam aan beginnen steeds meer dingen op zijn plek te vallen, wat echt een heel erg gaaf gevoel geeft”, aldus de amazone. “En uiteindelijk hoop ik ook nog  het Z1 te halen.”

Kür op muziek

“Door het Instagram account (@daratheshire) dat ik voor Dara heb aangemaakt, ben ik in contact gekomen met Feline van Felinehoi en zij was op zoek naar een Shire waarmee ze een ’bucketlist’ activiteit kon afstrepen op het Paarden Youtubers Live Event”, aldus Chanelle. “Hierdoor heb ik de kans gekregen om samen met Dara een kür op muziek te doen voor groot publiek, terwijl mijn vriend ons begeleidde op zijn gitaar. Dat was echt een van de meest gave ervaringen die ik samen met Dara heb gehad.”

Foto: Eline van Dalen Fotografie

Reacties

Over het algemeen krijgt Chanelle leuke reacties. “Eigenlijk reageert vrijwel iedereen erg positief verrast als ik op Dara aan kom rijden”, vertelt ze. “Er zijn natuurlijk niet veel Shires in de wedstrijdring te vinden, dus valt ze altijd wel op.”

Jurycommentaar

 “Gelukkig vindt de jury het meestal ook erg leuk en krijg ik vaak leuk en motiverend commentaar op de protocollen”, aldus Chanelle. ‘” Heel soms krijg ik nog wel eens te maken met een jury die het er duidelijk niet mee eens is dat ik met een grote koudbloed binnen kom, maar ik probeer het commentaar dan maar om te zetten in iets bruikbaars in de trainingen.”

Onderdelen

“Dara is natuurlijk niet een paard dat uitblinkt in haar bewegingen, maar ik ben er van overtuigd dat als je alle onderdelen netjes rijdt, je prima nog winst kunt rijden”, vervolgt Chanelle. “Het binnenkomen telt immers net zo zwaar mee als de uitgestrekte draf, dus probeer ik voor het eerste onderdeel dan in ieder geval goed te scoren. Hopelijk kan ik anderen laten zien dat je met een Shire ook prima mee kunt komen in de dressuursport en kan ik nog lang genieten van vriendelijke reus Dara.”

Foto: Eline van Dalen Fotografie

Ook een Rassentopper?

Heb jij ook een bijzonder paard, waarmee je succes hebt in de dressuursport? Stuur dan even een berichtje of laat een reactie achter op dit bericht. Wie weet staat jouw Rassentopper dan volgende keer wel in deze rubriek!

Bron: Dressuur

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Eén reactie op “Rassentopper: GVR Dara, een Shire met KWPN-trekjes

  • Jantine Van Genderen

    Wat leuk! Dara is de halfzus van mijn shire Bill. Ook Bill wordt gestart in de dressuur.

    Zoals Chanelle al zegt, het zijn trekpaarden met veel KWPN-trekjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook