Rassentopper: Eyecatcher Xaffier, de Tinker met een hele aparte kleur en ‘mensenoogjes’ • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rassentopper: Eyecatcher Xaffier, de Tinker met een hele aparte kleur en ‘mensenoogjes’

Fotograaf: Foto de Brug

In de rubriek Rassentoppers maken we kennis met enkele bijzondere, mooie en opvallende dressuurcombinaties. Deze keer de elfjarige Tinker Xaffier (v. King Arthur van de Asheuvel), die niet alleen opvalt vanwege zijn bijzondere kleur, maar met zijn amazone Shelly Eidhof ook leuk presteert in de wedstrijdring.

Pintaloosa

Waar de meeste Tinkers zwart-, bruin- of vosbont zijn, heeft Xaffier met zijn appaloosa-platenbonte kleur nog een beetje een extra bijzondere look. Deze kleur heeft hij volgens Shelly van zijn vader, die een Pintaloosa is.

Voor de verkoop

Het verhaal van Xaffier en zijn 25-jarige eigenaresse begon toen Shelly de ruin op 3,5-jarige leeftijd voor zijn fokker begon te trainen. “Ik ben Xaffier in november 2011 gaan rijden en het doel was destijds dat ik hem zou trainen tot hij verkocht werd”, begint Shelly te vertellen. “Dat is toen uiteindelijk gelukkig nooit helemaal zo ver gekomen en inmiddels is hij alweer vijf jaar van mij.”

Op zijn plek

“Xaffier heeft wel een hele tijd te koop gestaan. Hij is ook twee keer verkocht geweest, maar telkens wanneer hij dan verkocht was ging het niet goed met de nieuwe eigenaren, want hij liet ze simpelweg niet toe op zijn rug”, vertelt Shelly over de periode voordat Xaffier van haar was. “Via via ben ik in contact gekomen met de eigenaresse waar Xaffier toen naartoe is gegaan. Daar heb ik hem opgezocht en zo kwamen we tot de conclusie dat hij mij bij op zijn plek zou zijn, hij liet toen immers geen anderen toe op zijn rug. Zo is hij uiteindelijk toch bij mij terechtgekomen.”

‘Nooit verwacht’

“Ik dacht eerder zelf dat je met Tinkers alleen maar buiten kon rijden of aangespannen voor de wagen, maar dat was dus zeker een vooroordeel, want niets is minder waar”, vertelt de amazone. “Eigenlijk had ik zelf toen ook nooit verwacht dat ik met een Tinker thuis zou komen. “

Hij denkt altijd mee

“Xaffier was ondeugend en daar hield ik wel van. Een paard mag best een beetje karakter hebben. De eerste tijd heb ik vooral met hem gesprongen, aan de dressuur zijn we pas echt gaan sleutelen toen hij van mij werd”, vervolgt Shelly. “Ik vond dit samen met hem lastig, omdat ik nog niet eerder een paard geleerd had zijn lichaam goed te gebruiken tijdens het rijden. Xaffier heeft ook altijd wat langer de tijd nodig om een oefening goed te leren, maar als hij het dan eenmaal kan is hij hier heel stabiel in. Hij is heel veelzijdig en dat sprak me zeker aan in hem. Niets is hem te gek. Hij doet ook erg zijn best in de dressuur. Hij wil het graag goed doen en denkt mee, hoewel dat niet altijd handig is.”

Mensenoogjes

“Xaffier is een grote bandiet met een duidelijke eigen mening over dingen. Hij heeft een duidelijke leider nodig anders neemt hij een loopje met je. Hij voelt het altijd feilloos aan als iemand dat niet doet”, lacht Shelly. “Maar ik kan aan zijn ogen precies aflezen wat hij denkt. Ik noem het altijd mensenoogjes.”

Clown

“Wat ik zo leuk vind aan hem is dat er een sterk karakter in zit. Soms kun je hem achter het behang plakken, maar er achteraf ook om lachen. Het is een echte clown”, vertelt Shelly trots verder over haar maatje. “Hij is daarnaast ook ontzettend veelzijdig. In de dressuur zijn we inmiddels M1 met acht winstpunten, maar we springen en crossen ook nog. Ik verveel me nooit met hem. “

Winstpuntje in de B

“Ik heb in 2016 de startpas aangevraagd met het idee dat het al leuk zou zijn als we in de B dressuur een winstpuntje konden rijden op den duur, maar Xaffier pakte het zo goed op dat we de smaak te pakken kregen”, blikt de amazone, die voor die tijd zelf ook nog nooit een officiële wedstrijd had gereden, terug op hun debuut. “Maar ik heb wel altijd de tijd met hem genomen om de klassen bijna volledig uit te rijden tot het punt dat we moeten promoveren. We hebben namelijk geen haast en wil zo lang mogelijk samen met hem kunnen genieten van de wedstrijdsport.”

Onze grootste successen

“In 2017 zijn wij Nederlands kampioen B-dressuur geworden bij het Nederlands stamboek voor Tinkers. Daarnaast heb ik met hem mogen starten op de regiokampioenschappen in de L2”, vervolgt Shelly enthousiast. “Hier kregen we zelfs hele leuke reacties van juryleden in naastliggende ringen. Dat was een leuke ervaring.”

Doel

“Ik ben natuurlijk super trots dat we nu in het M1 rijden,  want dat had ik nooit verwacht en ik droom nu stiekem ook wel van het Z”, kijkt Shelly voorzichtig vooruit. “ Maar ik ben wel echt op het punt met Xaffier dat ‘niets moet en alles mag’. Ik zeg altijd ‘we zien wel hoe ver we het nog gaan schoppen’.”

Positieve reacties

“Op wedstrijden krijgen we over het algemeen positieve reacties. Mensen vinden het vaak een gaaf paard. Ik merk wel dat de juryleden ook steeds meer de koudbloeden waarderen en dat het steeds normaler word dat er ook koudbloeden in de ring verschijnen”, vertelt Shelly, die in het begin af en toe wel minder leuke opmerkingen kreeg als ze op wedstrijd ging. “Toen ik pas begon met wedstrijden rijden vroeg iemand waarom ik eigenlijk zou gaan starten met dit paard. De B zou al moeilijk worden voor hem, maar dat tegendeel heeft hij mooi bewezen.”

Nette proef

Dat haar Tinker geen gangen heeft waarmee ze achten scoort weet Shelly, maar een nette proef rijden en correcte oefeningen laten zien kan ze wel met Xaffier.  “Ik begrijp wel dat het moeilijker te beoordelen is dan bij een KWPN’er.  Een jurylid omschreef dit vorig jaar heel mooi op mijn protocol: Goede prestatie binnen het kunnen van het paard. Blij paard en blije ruiter”, vertelt de amazone. “Ook rijd ik soms koudbloed wedstrijden. Ik vind de sfeer er altijd erg fijn en iedereen is ontzettend behulpzaam. Het is hard werken met een koudbloed, maar als je dan mooie winstpunten rijd en een fijne proef geeft dat echt een kick.”

Begeleiding

“Wij krijgen om de week les van Joyce Szozda en de staleigenaresse Ingrid Bosma helpt ons ook regelmatig. Zij zijn allebei zo positief en zijn met een koudbloed net zo fanatiek als met een warmbloed. Ze geloven er in en geven je het vertrouwen dat je het ook kunt”, legt Shelly uit. “Xaffier en ik hebben allebei plezier in de lessen en hij doet ook altijd zijn stinkende best. Joyce is ook een keer mee geweest met ons op concours om ons te begeleiden. Ontzettend fijn als een instructrice dat wil doen. Op wedstrijd deed ik soms dingen onbewust anders namelijk.”

Ondersteuning

Behalve ondersteuning in de training heeft Shelly ook een fysiotherapeut, die Xaffier ieder half jaar een keer behandelt. “Hij levert behoorlijke prestaties en ik vind dat ik hem daar zo goed mogelijk in moet ondersteunen. Ik hoop nog heel lang plezier met hem te hebben en ik wil hem zo goed mogelijk verzorgen.”

Fotograaf: Eye of the Wolf Fotografie

Ook een Rassentopper?

Heb jij ook een bijzonder paard, waarmee je succes hebt in de dressuursport? Stuur dan even een berichtje of laat een reactie achter op dit bericht. Wie weet staat jouw Rassentopper dan volgende keer wel in deze rubriek!

Bron: Dressuur

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook