Rassentopper: De werkwillige Barock Pinto-hengst Franke BP42 • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rassentopper: De werkwillige Barock Pinto-hengst Franke BP42

Foto: Ingrid Truijens

In de rubriek Rassentoppers maken we kennis met enkele bijzondere, mooie en opvallende dressuurcombinaties. Deze keer de goedgekeurde Barock Pinto-hengst Franke BP42. Deze hengst loopt momenteel zeer succesvol M met zijn amazone  Melanie Wemmenhove, die hoopt met hem later het hoogste niveau te bereiken.

“Franke BP42, die we op stal Frederik Hendrik van Nassau noemen is een vijfjarige goedgekeurde Barock Pinto-hengst”, vertelt Melanie. “Zowel Franke zijn vader als zijn moeder zijn door mijn opa, de heer Frens Wemmenhove gefokt.”

Grand Prix-genen

“Zijn vader is de beroemde Willem van Nassau, die met Bennie van Es Grand Prix-dressuur reed”, vervolgt de amazone. “Willem van Nassau zijn vader is Adel 357, die met Peter Spahn ook Grand Prix dressuur was en zijn moeder is een Friese elitemerrie van Tietse 428, die ook Grand Prix liep. Ik heb zelf met Franke zijn moeder M1 dressuur gereden en met de vader van zijn moeder, Tietse, heb ik ZZ-Licht en junioren gereden.”

Foto: Annie Damhof

Kans

“Normaal gesproken leid ik de paarden op tot zo ongeveer Z1/Z2-niveau en daarna worden ze verder opgeleid tot Suptop-niveau door een andere ruiter, maar nu krijg ik zelf de kans”, vertelt de amazone enthousiast verder. “Ik mag  Franke van mijn opa zelf opleiden tot het hoogste niveau en ik word hierbij vakkundig begeleid door Geesje Raimond-de Groot. Geesje heeft veel ervaring met het opleiden van Barokke paarden en zij rijdt zelf momenteel verdienstelijk op Intermediaire I-niveau met haar PRE-hengst Bacardi Mojito.”

Prachtige ervaring

Melanie rijdt Franke nu zo’n anderhalf jaar en is met hem begonnen toen hij net zadelmak was. “Franke is zeer succesvol in de dressuursport. Afgelopen winterseizoen hebben wij alle drie de selectiewedstrijden voor de Drentse kampioenschappen in het L1 ruimschoots gewonnen. Wij werden Drents Kampioen in de klasse L1 met ruim 70% en vier procent voorsprong op de reservekampioen. Dit was een prachtige ervaring”, aldus de trotse amazone. ”Op de Hippiade in Ermelo stonden wij net naast het podium op de vierde plek met 66,5%. Wij waren het enige ‘aparte’ ras met een kleurtje. Wat dat betreft kan ik hier zeker heel trots op zijn.”

Foto: Christa Merk

Tien punten in twee wedstrijden

“Franke en ik rijden momenteel in de M1 met veel succes. Hij heeft inmiddels al 29 winstpunten en loopt eigenlijk altijd twee punten per proef. Hij komt altijd met prijzen thuis en de jury’s zijn erg enthousiast”, vervolgt Melanie. “Wij gaan nu nog meer kilometers maken en hopen dit winterseizoen wederom succesvol te kunnen zijn op de Drentse kampioenschappen en dan in de M2.”

Geen hengstengedrag

De hengst is volgens zijn amazone een bijzonder paard. “Hij heeft vorig jaar ruim veertig merries gedekt, maar hij heeft totaal geen hengstengedrag. Je kunt hem gerust tussen talloze andere paarden rijden, hij kijkt nergens naar en zet altijd zijn beste beentje voor”, vertelt ze. “Zijn kenmerk is zijn mooie front met zeer expressief hoofd, waarbij hij met zijn neus altijd heel fijn voor de loodlijn blijft.”

Qua type is hij op en top een barokke hengst en dat is ook logisch want hij is 75% Fries. “Hij is eigenlijk een Fries paard in een bont jasje qua looks. Hij maakt zich altijd extra mooi als hij op ander terrein komt en wil graag opvallen en dat doet hij ook”, aldus Melanie. “De reacties van de mensen op wedstrijden zijn over het algemeen positief. Het ras is nog vrij onbekend en dat leidt bij mensen ook wel tot vragen.”

Barock Pinto Studbook

Het Barock Pinto Studbook bestaat volgens Melanie nu ongeveer tien jaar en het ras is opgericht door haar vader Arnold Wemmenhove . “Je ziet mensen vaak denken en kijken, wat is dit voor ras? En ik vind het heel leuk die mensen dan te informeren en te vertellen over ons prachtige ras”, vertelt de amazone verder. “Ik vind het heel erg belangrijk om wedstrijden te rijden met Franke en andere BP-paarden. Het is belangrijk dat deze mooie paarden tussen de witte hekjes verschijnen en laten zien hoeveel talent zij hebben.”

Fries x KWPN

“Het Barock Pinto ras is een uitmuntende kruising tussen de Fries en het KWPN-paard met ieder een eigen unieke kleur”, vertelt Melanie, die zelf ook de goedgekeurde hengsten Bouke BP30, Falco BP40 en Fabian BP42 heeft gereden. “De Barock Pinto’s vallen op door hun enorme leergierigheid en werkwilligheid. Ze doen alle oefeningen met gemak. Daarnaast kunnen ze heel veel galopperen, met veel schakelvermogen. Dit miste ik soms bij de Friese paarden, die ik in het verleden ook veelvoudig tot Z-niveau heb gereden. Ook val je met een Barock Pinto altijd op. Vaak hoor ik ‘Ik houd niet van bont, maar waar jij op rijdt is wel een uitzondering’. “

Foto: Ingrid Truijens

Populair

Momenteel wint het ras enorm aan populariteit volgens Melanie en  zijn er ook dit jaar weer een aantal Barock Pinto’s verkocht naar het buitenland. “Er komen ook steeds meer Barock Pinto-fokkers bij”, aldus Melanie. “Dit jaar is de homozygote goedgekeurde hengst Emiel BP57 naar Nederland gekomen vanuit Noorwegen. Hij heeft ruim 85 merries gedekt, waaronder heel veel Friese merries. Dit kenmerkt de groeiende populariteit van het ras.”

Frederik (Franke BP42) en Emiel BP57 samen

Jongere generatie

Wat volgens Melanie opvalt is dat er veel vraag is naar Barock Pinto-paarden door de jongere generatie, fokkers van jonger dan veertig jaar. “Ik ben hier heel erg blij mee, want de jeugd heeft de toekomst. Veel paardenrassen slinken in door het gebrek aan liefhebbers, maar het Barock Pinto-stamboek groeit elke dag”, besluit de amazone.

Ook een Rassentopper?

Heb jij ook een bijzonder paard, waarmee je succes hebt in de dressuursport? Stuur dan even een berichtje of laat een reactie achter op dit bericht. Wie weet staat jouw Rassentopper dan volgende keer wel in deze rubriek!

Bron: Dressuur

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook