Rassentopper: ‘De Stip, de gezellige vriend met onbekende afstamming’ • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rassentopper: ‘De Stip, de gezellige vriend met onbekende afstamming’

Foto de Brug

In de rubriek Rassentoppers maken we kennis met enkele bijzondere, mooie en opvallende dressuurcombinaties. Deze keer de gestippelde 1,46m hoge pony De Stip, die als ‘verrassing’ mee kwam met zijn B-ponymoeder en die nu samen met zijn amazone Amber Muehlhaus Z1 is tussen de paarden.

Fjord met stippen

De Stip, die oorspronkelijk Shadow heette, was niet vanaf het begin dat Amber hem leerde kennen van haar. Hij was eerst een tijd van een van haar lesklanten. “Het is allemaal begonnen toen de voormalige eigenaresse, Sancia, een pony kocht voor haar dochter Eline”, aldus Amber, die zelf ORUN-gediplomeerd is en werkzaam als zelfstandig instructrice. “Deze B-pony, genaamd Dyna, had de kleur van een fjord met wat stippen op haar kont. Ze werd op een gegeven moment wel erg dik en na onderzoek van de dierenarts bleek zij drachtig.”

Groot en gestippeld

“Vroeg in de morgen van 13 mei 2013 hoorde ik mensen op de manege zeggen dat er een veulentje geboren was en toen ik snel ging kijken was ik erg verrast, want het bleek een groot gestippeld hengstveulen te zijn”, vertelt Amber over de geboorte van de pony op Manege Grol in Renesse. “Eline noemde het veulen Shadow en na een half jaartje is hij voor twee jaar in de opfok gegaan bij een stal een dorp verderop.”

Eline met De Stip als veulentje en zijn moeder.

Zadelmak

“Toen hij terugkwam naar de manege gaf ik Eline inmiddels les met Dyna en op mijn aanraden hebben ze Shadow in het najaar van zijn derde levensjaar zadelmak gemaakt”, blikt Amber terug. “Eline haar oudere zus Lieke heeft er toen een paar keer opgezeten en daarna heb ik hem een week of zes doorgereden. Hij heeft echt nooit een stap verkeerd gedaan en Eline is er daarna lekker zelf mee gaan rijden. Ze reed drie keer per week met hem bij mij in de les.”

Minder tijd

“Toen Shadow zes jaar werd kregen Sancia en Eline door een verhuizing steeds minder tijd voor hem en ik heb toen grotendeels de zorg overgenomen”, vertelt Amber, die naast haar baan als instructrice ook actief jurylid is voor de B en de L. “Ik vond het zo’n leuke pony. Super werkwillig en altijd willen lopen. Ik heb Sancia na een paar maanden een voorstel gedaan en Shadow overgenomen. Met een goed contract met afspraken voor als het ooit tot een verkoop zou komen is hij begin mei 2019 onder mijn hoede gekomen en heb ik hem omgedoopt tot De Stip, zoals ik hem al twee jaar noemde.”

Almelose ruiterdagen

“Toen kon het feest beginnen, want de Almelose ruiterdagen lagen in het verschiet en mijn vijfjarige KWPN-merrie vond ik te sensibel om mee te nemen. Dus ging ik met De Stip en omdat ik het al vervelend vond om de inschrijving van het paard te wijzigen, besloot ik om dan maar gelijk M1 te starten”, vertelt de amazone, die eerder ook al met twee paarden in de Lichte Tour had gereden. “Dat deed hij zo ontzettend goed! Nou ja, de tweede dag lag hij nog even achterstevoren op zijn rug in de kar, maar toen werd hij evengoed nog gedeeld tweede en de laatste dag werd hij zelfs eerste. En met zijn opvallende uiterlijk had hij natuurlijk enorm veel bekijks.”

Lekker oefenen voor het ZZ-Licht

Dezelfde zomer startte Amber De Stip nog in het Z1 en dat deed ze ook nog een keer in de winter en nu oefent ze lekker met hem door voor de Z2 of het ZZ-Licht.  “In de zomer rijd ik begeleidingsritten voor de manege met hem en is er weinig tijd om dressuurmatig te rijden, maar hij houdt enorm van op het strand lopen en heeft inmiddels zo’n goede conditie dat hij kan blijven gaan”, aldus de 47-jarige amazone, die naast De Stip ook nog de vierjarige NRPS-merrie Lollipop (eigen fok uit haar Welsh NWR, ZZZ), de zesjarige KWPN-merrie Jellybean (v. Foundation, M2) en de zesjarige Welsh NWR-ruin Yellow (v. Leun Veld’s Winston) op stal heeft staan.

Talent

Ambers stippenpony kan volgens haar heel fijn draven en heeft best talent voor het verzamelen. “Een pirouette vindt hij niet zo moeilijk, de wissel naar links is nog een struikelblok maar dat gaat de laatste tijd wat beter”, aldus Amber. “We zijn ook nog maar anderhalf  samen bezig en hij is niet echt bergop gebouwd, hard werken dus en hij moet nog heel wat sterker worden.”

Draf van zijn vader

Omdat Amber niet veel tijd heeft, heeft ze momenteel geen les, maar ze probeert wel zo nu en dan een clinic te rijden met De Stip en met succes. “Overal waar ik kom zijn ze blij verrast hoe hij het werk oppakt. Zijn onbekende vader moet haast wel een groot paard zijn geweest, want van zijn moeder heeft hij de ruime draf in ieder geval niet”, aldus Amber. “Ik hoop nog lang plezier van hem te hebben, het is een gezellige vriend om in de zomer mijn begeleidingsteam mee te doen en dressuurmatig zien we wel hoever we gaan komen.”

Ook een Rassentopper?

Heb jij ook een bijzonder paard, waarmee je succes hebt in de dressuursport? Stuur dan even een berichtje of laat een reactie achter op dit bericht. Wie weet staat jouw Rassentopper dan volgende keer wel in deze rubriek!

Bron: Dressuur

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook