Rassentopper: De kleine recreatie-Fjord Ivorna, die tussen de paarden op weg is naar het M2 • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rassentopper: De kleine recreatie-Fjord Ivorna, die tussen de paarden op weg is naar het M2

Foto: Mirthe Mouwen

In de rubriek Rassentoppers maken we kennis met enkele bijzondere, mooie en opvallende dressuurcombinaties. Deze keer Ivorna, de kleine Fjordenmerrie die gekocht werd voor de recreatie, maar die nu met haar amazone Anouk Slootweg naar een M2-debuut toewerkt.

Zeven jaar

“Zeven jaar geleden zochten we naar een paardje waar ik eigenlijk recreatief mee aan de gang kon gaan en vooral mee te gaan genieten van de buitenritjes”, begint Anouk haar verhaal. “We kwamen bij een handelsstal en daar heb ik een paar paarden geprobeerd. Ik wilde eigenlijk helemaal geen Fjord, maar ik heb haar toen toch uitgeprobeerd.”

Fijn gevoel

“Ze was toen zes jaar en kon niet zo veel in de rijbak. Ze had helemaal geen balans met rijden”, blikt Anouk terug. “Maar toen ik buiten reed met haar gaf me ze zo fijn gevoel dat we toch de keus hebben gemaakt om haar te kopen.”

Lager pitje

Het rijden in de bak bleek na de verhuizing naar Anouk ook niet van harte te gaan. “Ze ging geregeld in volle galop naar de uitgang dus toen hebben we de training in de bak maar op een laag pitje gezet”, vervolgt de 23-jarige amazone. “Daarna zijn we nog een keer verhuisd van stal en daar ben ik toen bij Chantel Freriks gaan lessen. Zij helpt mij nu nog steeds.”

Verrassend goed

“Met veel geduld werd ze steeds rechter en kreeg ze steeds meer balans en kracht. Het begon allemaal steeds fijner te gaan en we zijn drie jaar geleden ook voor het eerst gestart”, vervolgt Anouk. “Het ging verrassend goed en we kwamen regelmatig met mooie punten naar huis, dus dat smaakte naar meer.”

Terugval

Het duo doorliep met gemak de B en L1, maar kreeg daarna toch een terugval. “We dachten toen we misschien beter niet verder konden gaan, want het moet voor ons allebei wel leuk blijven”, aldus Anouk. “We bleven wel gewoon lessen bij Chantel, maar begonnen in die periode ook bij Nina Waalboer te rijden. Met de combinatie van die twee ging het eindelijk weer de goede kant weer op en toen zijn we M1 gaan starten. “

Lekker doortrainen

Inmiddels heeft het duo zeven winstpunten in de M1 en ambities genoeg om ook M2 te gaan rijden. “Het gaat nog niet helemaal hoe we het willen dus nu in deze tijd kunnen we goed daarop trainen en hopelijk kunnen we in het nieuwe jaar M2 starten”, blikt Anouk vooruit.

Reacties

Dat Anouk met een Fjord start heeft haar voornamelijk positieve reacties opgeleverd. “Mensen zeggen vaak dat ze het leuk vinden dat ik in deze klasse meerijd met een koudbloed”, vertelt de amazone enthousiast. “We rijden ook wel eens koudbloed-wedstrijden en de sfeer is heel anders dan de gewone wedstrijden. Het is natuurlijk leuk om met allemaal vergelijkbare rassen te starten, maar ons favoriete concours is toch wel Hippisch Festijn Grave. Niet alleen omdat het super geregeld is, maar ook omdat we toch elk jaar een mooie prijs mee hebben kunnen nemen in elke klasse die we gereden hebben daar.”

Netjes en correct

“Ivora is met haar 1.45m hoog niet erg groot en voor verruimingen is ze niet gebouwd, maar we proberen de punten juist mee te pakken door een nette proef te rijden en correcte oefeningen te laten zien”, aldus Anouk. “Waar ik heel erg mazzel mee heb is dat ze heel constant is in de aanleuning. “

Echte merrie

Ivorna is volgens haar amazone wel echt een merrie en dat maakt het soms niet makkelijk. “Ze is heel wispelturig, maar ondanks dat is ze ook erg werkwillig en gaat ze wel door het vuur voor je. En ondanks dat ze het soms niet helemaal snapt en we iets dan vaak opnieuw moeten doen, blijft ze erg graag werken en dat maakt het rijden op haar super fijn.”


Foto: Foto uit privé-archief

Ook een Rassentopper?

Heb jij ook een bijzonder paard, waarmee je succes hebt in de dressuursport? Stuur dan even een berichtje of laat een reactie achter op dit bericht. Wie weet staat jouw Rassentopper dan volgende keer wel in deze rubriek!

Bron: Dressuur

Eén reactie op “Rassentopper: De kleine recreatie-Fjord Ivorna, die tussen de paarden op weg is naar het M2

  • Ruth Megens

    ik ken iemand die met 4 haflingers hoog in de sport rijdt. zowel dressuur als mennen in z2 . ze is heel gepassioneerd en verdient het om onder de aandacht te komen.

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook