Rassentopper: De geluksbrenger Indalo-Keimpe van Bianca Zinger • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rassentopper: De geluksbrenger Indalo-Keimpe van Bianca Zinger

Rassentopper Indalo-Keimpe Foto: Ingrid Truijens

In de rubriek Rassentoppers maken we kennis met enkele bijzondere, mooie en opvallende dressuurcombinaties. Deze keer de Friese hengst Indalo-Keimpe, die met zijn amazone Bianca Zinger hard op weg is naar het ZZ-Licht.

“Ik heb Indalo-Keimpe, die volgens zijn naam, Indalo, een Spaanse geluksbrenger is, maar die we thuis gewoon Kay noemen nu bijna tien jaar”, begint Bianca haar verhaal te vertellen. “Ik heb hem gekocht als veulentje toen hij vijf maanden oud was, zonder papier en inmiddels is hij een tienjarige stoere hengst mét kfps-papieren én het sportpredikaat.”

Bijboek II

“Omdat we van de fokkers wisten wie Kay zijn vader en moeder waren, heeft het stamboek door middel van dna-onderzoek vast kunnen stellen dat het inderdaad klopte”, legt Bianca uit over hoe ze toch aan een papier voor Kay is gekomen. “Omdat zijn vader geen officieel erkende dekhengst is, is Kay geregistreerd in het Bijboek II.”

Speciale band

“In 2010 ben ik op zoek gegaan naar een opvolger voor mijn destijds geblesseerde oude paardje. Ik wilde wat speciaals en kwam terecht bij een bloedmooi fries hengstveulen”, vertelt Bianca over de eerste kennismaking met Kay. “Ik ben niet gevallen op zijn aanhankelijke karakter want hij was hartstikke eenkennig, maar bewegen kon hij zeker wel. Onderweg naar de opfok kwam hij vast te zitten in de trailer waarna ik hem ‘gered’ heb en dáár begon onze speciale band.”

Begonnen in de B

Kay kwam als driejarige onder het zadel en toen Bianca hem netjes had ingereden kwamen er wel een beetje wedstrijdkriebels bij de amazone. “We zijn begonnen in de B zodat Kay ervaring op kon doen en kon wennen aan vreemd terrein”, vertelt Bianca, die samen met haar partner en haar vader zelf ook met een KWPN-merrie fokt, waarvan ze de nakomelingen dan vervolgens zelf opleidt en uitbrengt voor de verkoop. “De B waren we zo doorheen en in de L gingen we ook als een speer, waarbij we tussen de ‘gewone’ dressuurpaarden ook nog heel vaak bovenaan eindigden in de uitslag.”

Rassentopper Indalo-Keimpe Foto: Ingrid Truijens

Complimenten

Op een enkele uitzondering na krijgt Bianca vaak leuke reacties als ze met Kay start. “We krijgen van de juryleden vaak leuk commentaar. Kay is een bijzonder aansprekend dressuurtype en heeft een fijne constante aanleuning wat het geheel een vriendelijk, ontspannen beeld geeft”, aldus de amazone. “Ook mede-ruiters reageren vaak leuk. De meest gehoorde reactie is ‘Ik heb helemaal niks met Friezen, maar die van jou is wel héél gaaf.”

Jonge paarden competities

Het duo heeft meerdere hoogtepunten beleefd in de jonge paarden competities. “Als vierjarige plaatste Kay zich voor de finales van de Horsefood Dressuurtalent competitie – als één van de weinige Friezen –  en datzelfde jaar ook voor de Pavo Phryso Cup.”

Pech

In het M1 liep de combinatie tijdelijk vast en dat had mede te maken met een blessure van de toen zesjarige Kay. “Door een rustperiode, begeleiding van osteopaat en fysiotherapeut en vervolgens in stappen de training opbouwen is Kay daarna alleen maar beter en sterker geworden”, aldus Bianca.

Nog meer memorabele momenten

Vervolgens kwam het duo drie jaar op rij uit op de speciale indoorkampioenschappen voor de Friezen. “In 2017, 2018 en 2019 hebben we een keer in het M1, een keer in het M2 en een keer in het Z1 mee mogen rijden, waar we uiteindelijk bij de beste acht eindigden”, vervolgt de amazone. “En ook op de Regiokampioenschappen van Utrecht en Zuid-Holland heeft Kay regelmatig zijn beste beentje voortgezet.”

Rassentopper Indalo-Keimpe Foto: Ingrid Truijens

Grenzen verleggen

“Samen met mijn trainer Maarten van Stek, die ons al meer dan vijf jaar begeleidt, verleggen we de grens steeds een beetje meer”, aldus Bianca. “Eerst was het proberen om Z1 te bereiken, vervolgens een keer winst, toen vijf winstpunten voor het sportpredicaat en dan… tja dan wil je toch proberen het Z2 te bereiken.”

Debuut

“Na maanden er tegen opzien hebben we uiteindelijk afgelopen februari voor het eerst een Z2-proef neergezet”, blikt de amazone, die zelf op dat moment ook haar debuut op dit niveau maakte, terug. “En hoe!! Zelfs op zijn debuut bleef hij even relaxt als altijd en gooide er zelfs een schepje bovenop, want we kwamen de ring uit met dikke winstpunten. Inmiddels staat de teller na een paar ‘meetmomenten’ op acht winstpunten en ons volgende doel is dan ook ZZ-Licht nu.”

Nooit meer anders

“Ze zeggen wel eens ‘Once you go black you never want back’, maar dat is serieus waar! Friezen zijn zo safe in hun karakter, werkwillig en blijven 200% voor je gaan. Stiekem ben ik alweer aan het kijken naar een nieuw toekomstig talent”, besluit Bianca gedreven.

Ook een Rassentopper?

Heb jij ook een bijzonder paard, waarmee je succes hebt in de dressuursport? Stuur dan even een berichtje of laat een reactie achter op dit bericht. Wie weet staat jouw Rassentopper dan volgende keer wel in deze rubriek!

Bron: Dressuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook