Rassentopper: Friese ruin Bink van Erberfeld laat dromen uitkomen voor amazone Femke Buitenhuis • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rassentopper: Friese ruin Bink van Erberfeld laat dromen uitkomen voor amazone Femke Buitenhuis

Femke Buitenhuis met Bink van Erberfeld toen ze het sportpredicaat in ontvangst namen. Foto: Ingrid Truijens

In de rubriek Rassentoppers maken we kennis met enkele bijzondere, mooie en opvallende dressuurcombinaties. Deze keer de Friese ruin Bink fan Erberfeld, waarmee Femke Buitenhuis, na dertig jaar niet te hebben gereden, nu bijna klaar is voor het Z2.

Out of the blue

Vier jaar geleden besloot Femke Buitenhuis ‘out of the blue’ dat het na dertig jaar niet rijden wel weer eens tijd werd om haar oude hobby en liefde voor paarden weer op te pakken. Ze kocht van de ene op de andere dag haar Fries Bink fan Erberfeld (Jisse x Teunis). “Mijn kinderen, ik heb twee zonen die nu 23 en 18 jaar oud zijn, waren groot en ik had al ruim dertig jaar niet meer gereden”, vertelt Femke. “Ik heb Bink toen gekocht en heb er nog nooit één dag spijt van gehad, hij is een van de beste dingen die me is overkomen.”

Recreatief

Voorheen had Femke enkel op recreatief niveau gereden en ze had ook niet veel wedstrijdervaring.  “Rijden moest ik echt opnieuw leren. Ik reed vroeger alleen recreatief en op B-niveau een wedstrijdje en de eerste anderhalf jaar hebben mijn paard en ik de tijd genomen aan elkaar te wennen”, vertelt Femke verder. “Ook Bink was nog jong en moest alles nog leren.”

Ineke den Drijver

“Na anderhalf jaar heb ik het geluk gehad dat ik bij Ineke den Drijver en haar fijne dressuurstal terecht gekomen ben waar enerzijds serieus maar sportief in de wedstrijdsport wordt gereden, maar tegelijkertijd het belang van het paard hoog in het vaandel staat”, vervolgt de amazone, die zich op haar nieuwe stal helemaal thuis voelde. “Ineke die zelf Grandprix rijdt, bleek ook les te geven. Haar heb ik toen gevraagd of zij mij kon helpen een nette L1 proef te rijden. In het begin heb ik me echt wel ongemakkelijk gevoeld met mijn leeftijd (47) en mijn Fries tussen al die jonge meiden op de mooiste KWPN’ers, maar dat kwam echt bij mij vandaan. Ze hebben me vanaf het begin fantastisch geholpen en het vertrouwen gegeven dat we het kunnen.”

Vliegende wissels

“Nu twee jaar later hebben we de punten voor Z2 ruimschoots binnen en hebben we ook inmiddels het sportpredicaat behaald”, vertelt Femke trots. “Nooit had ik voor mogelijk gehouden dat we dit allemaal zouden kunnen bereiken.”

Nieuwe dingen zijn spannend

“Het was niet altijd makkelijk met Bink, want hij vindt iets nieuws leren vaak heel spannend”, vertelt Femke verder. “Met de vliegende wissels was hij de eerste weken echt een beetje van slag ervan. Hij begreep in eerste instantie echt niet wat nu de bedoeling  was en raakte er extra gespannen door. Ik heb toen besloten er niet zo’n ding van te maken. Iets minder fanatiek gaan trainen en geprobeerd de rust erin te houden door ook andere oefeningen te doen en af en toe een wissel te doen. Inmiddels lijkt het kwartje te zijn gevallen en gaat het veel beter.”

Leuk commentaar

“Van jury’s merk ik niet veel dat we anders of negatief beoordeeld worden om het feit dat hij een Fries is”, vervolgt Femke. “We hebben vaak eerste prijzen en krijgen ook regelmatig leuk commentaar.”

Plekje in zijn hart

“Ik ben ontzettend blij met en trots op mijn paard. Hij is enorm introvert en het heeft heel lang geduurd om een plekje in zijn hart te krijgen, maar ik merk aan alles dat het nu echt goed zit tussen ons”, aldus de nu vijftigjarige amazone. “Alle nieuwe oefeningen die we leren vindt hij ontzettend spannend, maar hij doet vreselijk z’n best voor me. We focussen ons nu op de Z2. Wanneer het helemaal goed en ontspannen voelt gaan we weer starten.”

Bron: Dressuur.nl

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook