Rassentopper: De eigenzinnige Clydesdale Skye, die vooroordelen liet vervagen • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rassentopper: De eigenzinnige Clydesdale Skye, die vooroordelen liet vervagen

Foto: Tacha Overgaauw

In de rubriek Rassentoppers maken we kennis met enkele bijzondere, mooie en opvallende dressuurcombinaties. Deze keer de Clydesdale-ruin Skye die alle vooroordelen van zijn amazone Nanja Heidema over het ras als sneeuw voor de zon liet verdwijnen en inmiddels zijn eerste punt in de Z2 op zak heeft.

De dressuurcarrière van Nanja, die Skye vijftien jaar geleden als hengst kocht toen ze eigenlijk op zoek was naar een Shire, begon al een paar jaar daarvoor toen ze van verzorg-Fjorden switchte naar een KWPN’er. “Op mijn achttiende kocht ik mijn eerste eigen paard. Een driejarige KWPN-merrie genaamd Rowan. Ik wilde dressuur rijden en dat deed je destijds op een KWPN’er”, steekt Nanja van wal. “Ik heb Rowan zelf beleerd en ik heb met haar dressuurwedstrijden gereden tot en met de L2.”

Geen plezier

“Rowan zag alleen de lol van het dressuurrijden niet zo in en daarom heb ik haar toen laten dekken door de KWPN-hengst Rubiquil”, aldus Nanja. “Toen Akida in 2005 werd geboren, realiseerde ik mij dat het nog zeker vier jaar zou duren voordat ik echt met haar aan de slag kon en omdat ik niet echt een stilzitter ben besloot ik op zoek te gaan naar een nieuw paard.”

Een Shire

Nanja wist ook wat voor paard ze wilde en ging op zoek. “Het moest een zwarte Shire worden met witte sokken, aangezien zowel Akida als haar moeder Rowan bruin zijn en ik toch echt iets anders wilde”, blikt de amazone terug. “Met dat idee in mijn hoofd nam ik contact op met Robin Hood Stables, een importeur en fokker van Shires en Clydesdales, met de vraag of ze iets hadden staan.”

Kijken

“Na verloop van tijd kreeg ik een telefoontje dat ze een aantal paarden in Engeland hadden gekocht en dat ik kon komen kijken”, vervolgt Nanja. “Omdat ik zelf nog geen rijbewijs had ging mijn broer Gilliam met me mee om te gaan kijken in Leusden. “

‘Niet in het plaatje’

“Na een kop koffie aan de keukentafel en de grote mop dat ik van plan was dressuur te gaan rijden met een Shire konden we naar de stallen om de paarden te bekijken”, blikt Nanja terug. “Omdat ik echt voor een Shire kwam, kregen we eerst alleen maar de Shires te zien, maar dat was een grote tegenvaller. Het waren allemaal lompe ronde paarden, die helemaal niet in mijn plaatje pasten.”

Voorbij gelopen

“Skye’s box was ik toen al voorbij gelopen, omdat ik beslist geen Clydesdale wilde. Die hebben een groot hoofd met veel wit en zijn vaak stekelharig en hij was ook nog eens beide”, vertelt Nanja. “Na de teleurstelling van de aanwezige Shires, wilde ik dan toch wel even die stekelharige driejarige Clydesdale-hengst zien met dat gigantische hoofd, dus werd Skye losgelaten in de paddock.”

Vooroordelen

Goed voorbereid als ze was had Nanja een videocamera mee en heeft Giliam Skye in de vrieskou staan filmen tot zijn vingers er bijna letterlijk af dreigden te vallen, wat bij thuiskomst ook te zien was aan de bibberende beelden. “Skye los zien in de paddock deed mijn vooroordelen over Clydesdales vervagen. Ja, hij heeft een groot wit hoofd en ja hij is stekelharig, maar hij was wel helemaal iets voor mij, hij was namelijk zo gek als een deur en ging helemaal los in een half bevroren bak”, vervolgt Nanja. “Na deze show duurde het nog zeker een kwartier voordat de ‘losgeslagen’ hengst weer was gevangen. Ik was verkocht, maar een hengst is nou niet echt handig op een pensionstal, dus werd Skye eerst gecastreerd voordat hij op stal kwam.”

Geen makkie

“Met nog aardig wat last van zijn hormoontjes was Skye in het begin zeker niet makkelijk. Hoeven uitkrabben was meer zorgen dat je zijn achterbenen kon ontwijken, het is wel eens gebeurd dat er vlak naast mijn hoofd een afdruk in het hout stond van een hele grote hoef. En hij had er ook geen problemen mee even zijn tanden te gebruiken”, vertelt Nanja met een knipoog. “Langzaam aan begonnen we steeds meer aan elkaar te wennen en nu is hij mijn beste maatje, maar dat wil nog steeds niet zeggen dat hij makkelijk is. Skye is heel eenkennig en heeft zo zijn eigen ideeën over dingen. Hij is namelijk altijd als eerste aan de beurt en iedereen dient voor hem aan de kant te gaan. De enige die hem onder duim had was een kleine Fjord genaamd Fona. Na het vertrek van Fona heeft hij de kudde overgenomen en houdt hij zijn dames met zijn lompheid onder de duim.”


‘Lekker de ruimte’

Nadat Nanja Skye zelf zadelmak heeft gemaakt heeft ze hem verder ook vanaf het begin af aan zelf opgeleid. “Skye’s dressuurcarrière begon zoals bij de meeste paarden gewoon in de B. We hebben altijd lekker de ruimte met inrijden, aangezien veel paarden Skye toch wel een beetje eng vinden en te veel lawaai vinden maken”, vervolgt de amazone. “In de middengalop en uitgestrekte galop zijn er een hoop, zowel mens als dier, die een stapje achteruit doen, maar het is dan ook een heel gevaarte dat op je af komt.”


Als een speer

“De B, L1 , L2 en de M1 is hij doorheen gevlogen meestal met een oranje lintje en dat tussen de gewone sportpaarden, gewoonweg kicken”, vertelt Nanja trots. “De M2 werd moeilijker. Het is toch een groot lichaam en in de M2 volgen de oefeningen snel op elkaar, maar met hard oefenen, consequent zijn en een super inzet van Skye kregen wij het voor elkaar. “

Vreemd aangekeken

Nanja wordt als ze op wedstrijd is vaak een beetje vreemd aangekeken en niet alleen door omstanders. “Niet alle juryleden kunnen ons echt waarderen. We kregen wel eens de opmerking ‘heel knap gereden, maar ik kan er niets mee’, maar gelukkig waren dit de uitzonderingen. Over het algemeen waren de juryleden van hem onder de indruk. Skye moet het hebben van zijn zijgangen en het correct en netjes rijden. Hij is niet gemaakt voor een spectaculaire uitgestrekte draf.”


Verademing

“Tot halverwege het Z1 heb ik Skye altijd op een trensje gereden en dan gebeurde het wel eens dat er enthousiast aan mij werd gevraagd of ik ook B kwam starten. Dan werd er toch even vreemd opgekeken als bleek dat wij voor het Z1 kwamen”, vervolgt de amazone, die niet alleen maar dressuurmatig rijdt met Skye, maar ook met veel plezier een sprongetje maakt. “De klasse Z1 was voor Skye een verademing na het M2 en al snel hadden wij de punten voor het Z2.”


Leeftijd

De eerste winstpunt in het Z2 is binnen, maar Skye heeft nu wel een leeftijd waar Nanja iets meer rekening mee houdt. “De jaren gaan nu tellen, Skye wordt dit jaar achttien, dus we doen het wat rustiger aan. Al wordt hij nog steeds beter en gaat het springen van de vliegende galopwissels steeds makkelijker, dus wie weet”, blikt ze voorzichtig vooruit.

Eigen kudde

De grote ruin heeft naast zijn werk al een tijdje zijn eigen kudde waar ook de inmiddels oude merrie Rowan en haar dochter Akida deel van uitmaakt. Verder hoort ook Raven, een bonte valk met onbekende afstamming, bij die groep en komen er in het voorjaar een driejarige kruising Fjord-Appaloosa en twee mini Appaloosa’s bij. “Skye zal hier wel een mening over hebben”, lacht Nanja. “Het volgende paard wordt zeer waarschijnlijk weer een Clydesdale, maar misschien kom ik nu wel met een Shire thuis.”

Foto: Madebyjessy


Ook een Rassentopper?

Heb jij ook een bijzonder paard, waarmee je succes hebt in de dressuursport? Stuur dan even een berichtje of laat een reactie achter op dit bericht. Wie weet staat jouw Rassentopper dan volgende keer wel in deze rubriek!
Bron: Dressuur

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook