Rassentopper: De bonte NRPSxBarock Pinto Siska, het lot uit de loterij van zusjes Myra en Anniek • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rassentopper: De bonte NRPSxBarock Pinto Siska, het lot uit de loterij van zusjes Myra en Anniek

Foto: Karen Vellenman van KV Foto (www.kvfoto.nl).

In de rubriek Rassentoppers maken we kennis met enkele bijzondere, mooie en opvallende dressuurcombinaties. Deze keer NRPS x Barock Pinto-merrie Siska Fan Alddyk, die met de zusjes Myra en Anniek van der Horst leuk presteert in de dressuurring.

“Siska is een negenjarige merrie en een kruising tussen een NRPS’er en een Barock Pinto”, vertellen Myra en Anniek. “We hebben haar nu 5,5 jaar. Ze was eerst van de manege waar wij reden – en nog steeds staan – en ze is daar ook beleerd.”

Iedere les

“Vanaf het moment dat Siska in de lessen ging lopen reed ik bijna elke les op haar”, vervolgt de twintigjarige Myra. “Naast dat ze de looks heeft, hadden we ook gelijk echt al een klik.”

Gekocht

Nadat Siska een paar maanden in de manegelessen heeft gelopen, hebben de ouders van Myra en Anniek haar gekocht. “Anniek had toen nog nooit op haar gereden, maar ik kende haar al goed en wist hoe ze was”, vervolgt Myra. “Siska was op dat moment 3,5 jaar, ik was veertien en Anniek was twaalf. Wij hadden toen allebei vier jaar rij-ervaring.”

 Samen verder

De zusjes hebben Siska rustig aan verder opgeleid en besloten zo’n 2,5 jaar later om ook dressuurwedstrijdjes te gaan rijden. “Wij, Siska en onze ouders hadden geen ervaring met wedstrijden, dus alles was nieuw”, aldus Myra. “Binnen anderhalf jaar zijn we toen van de B naar M2 dressuur, met winst, gegaan en met Anniek is ze ook B springen, met winstpunten.

Viertal en cross

“We hebben ook met haar in een viertal gereden en ze vindt buitenritten en crosslessen ook erg leuk”, vervolgt de amazone enthousiast. “Het leukste aan Siska is dat ze heel lief is en je bijna alles met haar kan doen, maar dat ze ook een eigen willetje heeft.”

Hoogtepunten

“Ik heb met haar op de Friese Kampioenschappen in het M1 mogen starten en we zijn onderdeel geweest van het Jeugd Stimuleringsplan in Friesland, vertelt Myra trots over enkele hoogtepunten uit hun gezamenlijke carrière. “Anniek heeft met haar op de Friese Kampioenschappen in het springen meegedaan in de B en reed daar een foutloze ronde. Daarnaast hebben we met Siska vele prijzen mee naar huis mogen nemen met zowel dressuur als springen en behaalde ze regelmatig hoge scores met als topscore een keer 71,67% – 215 punten.”

Leuke reacties

“Op wedstrijd krijgen we vaak leuke reacties, omdat mensen haar een mooie, aparte pony vinden. Ze is bont gefokt, maar dat ziet niet iedereen meteen. Regelmatig als de jury in het paspoort kijkt, denken ze dat ze niet bont is, maar ze heeft op beide kanten van haar hals een wit vlekje en een wit plukje in haar manen én natuurlijk haar opvallende witte benen.”

Doel

Het doel voor de zusjes is om met Siska verder te gaan tussen de paarden en haar in het Z te kunnen rijden, maar dit jaar wil Anniek eerst haar laatste pony-jaar nog gebruiken om bij de pony’s te blijven springen.

Begeleiding

Voor begeleiding in de training kunnen beide zussen al vanaf het begin af aan rekenen op de hulp van Beitske Groeneveld. “Toen we begonnen met paardrijden op de manege, kregen we les van haar en daarna is ze ons ook altijd blijven helpen. Daarnaast hebben we zo nu en dan clinic gereden”, vervolgt Myra. “Wat nu nog een punt van aandacht is, is haar nog beter aan het been te krijgen. Ze weet het als we geen zweep hebben en dan verliest ze vaak de activiteit, waardoor het lastiger wordt om haar nageeflijk te houden en de oefeningen ook moeilijker uit te voeren zijn.”

Talent

De sterke punten van Siska zijn volgens de zussen de verruimingen in draf, die ze na veel oefenen nu echt goed beheerst en de conragalop. “Contragalop is echt vrij eenvoudig met Siska, want ze springt echt nooit over”, besluit Myra.

Ook een Rassentopper?

Heb jij ook een bijzonder paard, waarmee je succes hebt in de dressuursport? Stuur dan even een berichtje of laat een reactie achter op dit bericht. Wie weet staat jouw Rassentopper dan volgende keer wel in deze rubriek!

Bron: Dressuur

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook