Rassentopper: De speciaal gekleurde DeGlamourGirl • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rassentopper: De speciaal gekleurde DeGlamourGirl

In de rubriek Rassentoppers maken we kennis met enkele bijzondere, mooie en opvallende dressuurcombinaties. Deze keer de Sabino bruine De GlamourGirl, die met haar amazone Dagmar Stam in het Z2 uitkomt en die met haar speciale kleur mensen vaak een tweede keer laat omkijken.

Door opa gefokt

“De GlamourGirl is een Metal X Samber en ze is gefokt door mijn opa, Lute Hulshof”, begint Dagmar te vertellen. “Het fokken van paarden is voor hem begonnen als hobby en hier werd hij steeds beter in. Elk jaar ging hij met veulens naar de keuringen en veilingen zoals onder andere de Starsale veulenveiling in Tolbert.”

DeGlamourGirl met opa op de foto

Vernoeming

“Mijn paard is een dochter van de merrie GlamourGirl, waar mijn opa  veel veulentjes van heeft gehad. Ze is in 2008 geboren en omdat haar moeder ouder werd, wilde mijn opa De GlamourGirl graag houden om mee verder te fokken, vandaar ook de vernoeming”, vertelt Dagmar over de herkomst van de naam van haar merrie. “Toen ze een jaarling was is mijn opa overleden en toen is  De GlamourGirl naar mij gekomen. Ik was toen vijftien jaar oud en ik had geen ervaring met jonge paarden, maar ik reed wel veel verschillende paarden in die tijd en was dagelijks op stal te vinden. Ze is toen eerst naar de opfok gegaan.”

Geen stap verkeerd

“In de zomer van 2011 heb ik haar, met hulp van Marco Verbeek, ingereden. Ze moest even wennen aan een zadel en ruiter, maar daarna heeft ze geen stap verkeerd gezet en ik ben er tot de dag van vandaag ook nooit afgevallen”, blikt de amazone terug. “Ze heeft een werkwillig en nieuwsgierig karakter. Het is geen knuffelpaard, maar zal nooit gemeen zijn. Ook naar andere paarden is ze vriendelijk en zoekt het contact op.”

Toeval

Dat de bijzonder gekleurde merrie op haar pas kwam was dus eigenlijk toeval. “Ik ben nooit op zoek geweest naar een ander paard en ik heb ook geen ander paard gehad, maar het klikt heel goed en we hebben een hechte band”, aldus Dagmar.

Goudeerlijk

De merrie is volgens Dagmar goudeerlijk, maar ze kan er wel een ‘kop op zetten’ en ze heeft haar amazone dan ook regelmatig alle hoeken van de manege laten zien bij het trailer laden. “Dat is gelukkig wel afgenomen de laatste jaren”, glimlacht Dagmar.

Geen ervaring

“In de zomer van 2012 ben ik voor het eerst op wedstrijd gegaan. Ik had hier nog geen ervaring in, we zijn dus in de B begonnen en hebben samen alle klassen doorlopen en de oefeningen die daarbij horen onder de knie gekregen”, vervolgt Dagmar, die aan haar moeder, die vrijwel overal mee naartoe gaat, een grote steun heeft. “ Sommige oefeningen waren best uitdagend, zoals de vliegende wissels en dat hebben we uiteraard onder begeleiding gedaan. Eerst een lange tijd van Marian Dorresteijn gelest en nu rijd ik bij Anita van Stam-Scheerman.”

Ver weg

“Ik reed erg graag bij Marian en heb veel van haar mogen leren, maar de afstand werd op een gegeven moment te ver. Toen ben ik les dichter bij huis gaan zoeken. Ik les nu met veel plezier bij Anita en ook van haar leer ik veel”, vertelt Dagmar. “Samen met mijn paard ben ik doorgegroeid tot het Z2. De wedstrijden staan nu helaas op een laag pitje, maar dit hoop ik snel op te pakken.”

Veel reacties

“Op wedstrijd krijgen we altijd veel reacties, vooral ook vanwege haar speciale kleur en we worden vervolgens ook vaak herkend op volgende wedstrijden.  Samen hebben we al  heel wat prijzen in de wacht weten te slepen en we hebben dan ook een goed gevulde prijzenkast. Ze viel vaak bij de jury in de smaak.”

Hoogtepunten

Het duo startte meerdere keren en in verschillende klassen op selectiewedstrijden en Utrechtse kampioenschappen. “In 2014 mochten we van start op het NK, we reden toen L2. Daar zijn we geëindigd in de middenmoot”, vertelt Dagmar trots over haar oogappel. “Ook zijn we in dat jaar clubkampioen geworden bij LRV De Eemruiters.”

Variatie

“Ik ben nog altijd heel blij met haar en ga elke dag trouw naar haar toe. Naast het fanatiek trainen voor wedstrijden, genieten we er ook van om een buitenrit te maken”, vertelt de amazone. “We gaan dan naar de Soesterduinen. Dit is een prachtig gebied en hier genieten we allebei van. Zowel met andere paarden, als alleen is ze super braaf.”

Toekomst

Vastomlijnde plannen voor de toekomst zijn er nog niet, maar Dagmar wil graag kijken of ze nog wat verder kan komen met haar eyecatcher. “Het is altijd mijn droom geweest om in het Z1 dressuur uit te komen. Dat is gelukt en dan worden doelen uiteraard verlegd”, vertelt de amazone, die nu nog fulltime in het onderwijs werkt, maar binnenkort begint met de opleiding tot Ruitervitaalcoach bij One Switch en dan ook twee dagen per week gaat werken bij D-Sportstables in Nijkerk, een bedrijf dat momenteel wordt opgestart. “Ik heb nog geen einddoel voor ogen. Ik wil graag door blijven trainen en hoop in ieder geval eens een start te maken in het ZZ-licht. Ook een kür op muziek rijden lijkt mij heel gaaf en zou ik graag eens doen.”

Veulentje

“Daarnaast denk ik er ook aan om ooit een veulentje te fokken met De GlamourGirl. Dat is uiteindelijk wat opa graag gewild had. Maar dat is iets wat meer uitgedacht moet worden en niet op de korte termijn zal gebeuren”, besluit Dagmar.

Ook een Rassentopper?

Heb jij ook een bijzonder paard, waarmee je succes hebt in de dressuursport? Stuur dan even een berichtje of laat een reactie achter op dit bericht. Wie weet staat jouw Rassentopper dan volgende keer wel in deze rubriek!

Bron: Dressuur

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook