Rassentopper: Blikvanger Dinkey Toy, die na een diep dal weer helemaal terugkwam in de sport • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rassentopper: Blikvanger Dinkey Toy, die na een diep dal weer helemaal terugkwam in de sport

Privéfoto Marja Braker

In de rubriek Rassentoppers maken we kennis met enkele bijzondere, mooie en opvallende dressuurcombinaties. Deze keer de bonte ‘KWPN’-merrie Dinkey Toy, die het resultaat is van een ‘ongelukje in de wei en die na een heftige periode qua gezondheid helemaal herstelde en inmiddels de punten binnen heeft voor het ZZ-Licht met haar amazone Marja Braker.

“Dinkey Toy is van moeders kant van de grote Hackney Plains Liberator en van vaders kant ‘waarschijnlijk’ van een Ico Sun-zoon”, begint Marja te vertellen over haar elfjarige bonte blikvanger. “Haar waarschijnlijke vader liep als tweejarige hengst naast een koppel merries en de fokker vertelde destijds dat hij was losgebroken. Van hem zou ze ook haar bonte kleur hebben.”

Als vijfjarige gekocht

Marja kocht Dinkey Toy als vijfjarige en begon met haar in de B. “Het ging best heel goed en we gingen dan ook al snel richting de M”, blikt Marja terug. “Maar na twee jaar begon ze raar gedrag te vertonen.”

Noodlot

“Ze ging toen heel raar hengstengedrag vertonen. Bijten en letterlijk andere paarden aanvliegen”, vervolgt Marja. “Ik dacht dat ze last van haar hormonen had en heb mijn dierenarts Jos van Gelder toen om advies gevraagd en hij constateerde een tumor zo groot als een watermeloen op haar eierstok.”

Operatie

“Ik had geen andere keus dan om haar te laten opereren, want anders zou ze het niet redden”, vervolgt de amazone. “In Bodegraven hebben ze eerst geprobeerd de operatie staand uit te voeren om zo via haar lies te tumor te verwijderen, maar helaas lukte dat niet. De tumor was zo hard als steen en woog acht kilo.”

Klik hier voor een foto van de tumor, die verwijderd werd.

Op de tafel

Dat betekende dat de merrie, net als bij een koliekoperatie, op de operatietafel belandde. “De operatie lukte gelukkig goed, maar ik weet nog dat de dierenarts vertelde dat hij onder de indruk was van de enorme grootte van de tumor.”

(Het hele verhaal met achtergrond van de operatie heeft eerder in Bit gestaan)

Herstel

“Daarna begon haar herstel en dat ging vlot, want al na een paar weken kon ik weer rijden”, aldus Marja. “Er werd wel geadviseerd om juist nu een veulen met haar te fokken om zo heel snel vrouwelijke hormonen aan te laten maken bij haar zodat haar gedrag beter zou worden en daarbij was de kans op drachtigheid ook een stuk kleiner met één eierstok.”

Iets speciaals

“Toen ik eenmaal besloot om dat te proberen ging het eigenlijk heel voorspoedig”, vertelt Marja. “En omdat het misschien maar één keer zou lukken koos ik toen wel gelijk voor een bijzondere hengst. Dus vond ik de hengst Krem , een caramello met een prachtige champagne kleur in de hoop echt iets bijzonders te kunnen fokken.”

Bont dominant

“Mijn merrie was dominant in het doorgeven van de bonte kleur en deze hengst is dominant in het doorgeven van zijn champagne-kleur en zo werd – inmiddels twee jaar geleden – ons veulen Natcho geboren.”

Privéfoto Marja Braker

Succesvol verder

“Ondertussen bleef ik starten met wedstrijden en het leek soms alsof ze mij wilde belonen dat ik haar gered had, want we belandden daarna al snel in de Z, waar we in een paar maanden doorheen rolden”, vervolgt Marja, die voor begeleiding in de training kan rekenen op Helma van Harselaar en af en toe ook lest bij Johan Hamminga en Jorgen Ros. “Inmiddels hebben we ook de punten voor het ZZ-Licht en ik voel dat het eind nog niet in zicht is van haar kunnen.”

Alles nieuw

“De vliegende wissels doet ze echt super makkelijk en om de twee of om de drie is ook geen probleem. Nu ben ik aan het oefenen met begin van de wissels om de pas en al een klein beetje met meer verzameling richting piaffe en pirouettes. We zijn er nog niet maar ze doet stinkend haar best en ik doe haar nooit meer weg. Ik heb haar geholpen en nu helpt zij mij”, vertelt Marja verder. “We hebben allebei nog niet eerder op dit niveau gereden, dus alles is nieuw, maar het allerbelangrijkste is de lol die we hebben.”

Foto: Wilma Wernsen

Droom

“Vroeger droomde ik ervan om misschien ooit Z te kunnen rijden, maar nu dat  ruimschoots gelukt is, wil ik graag verder”, blikt Marja vooruit. “En het lijkt me wel heel gaaf om ooit een keer die slipjas te kunnen dragen met haar.”

Ook een Rassentopper?

Heb jij ook een bijzonder paard, waarmee je succes hebt in de dressuursport? Stuur dan even een berichtje of laat een reactie achter op dit bericht. Wie weet staat jouw Rassentopper dan volgende keer wel in deze rubriek!

Bron: Dressuur

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back on Track

Lees ook