Rassentopper: Baluschka de 'ontsnapte E-pony x trekpaard'-merrie, die mooi Z1 gaat • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Rassentopper: Baluschka de ‘ontsnapte E-pony x trekpaard’-merrie, die mooi Z1 gaat

Sandra van de Vreugde Foto: Joke Schipper

In de rubriek Rassentoppers maken we kennis met enkele bijzondere, mooie en opvallende dressuurcombinaties. Deze keer de halve trekpaardmerrie Baluschka die met haar amazone Sandra van de Vreugde Z1 geklasseerd is.

Geen paard voor de dressuur

“We hebben Baluschka in de zomer van 2010 als driejarige gekocht in het Brabantse Someren. Haar moeder was een trekpaard van de voshengst Johan Hij was een 1.70m metende zoon van Romeo van de Reep (v. Tom van Terbekenhof) en haar vader was een ontsnapte E-pony, met het bloed van de schimmelhengst D-Day (van Donnerschwee) door de aderen, zo is ons verteld tenminste”, steekt Sandra van wal over haar bijzondere paard. “Toentertijd was ze ontzettend overbouwd en veel te zwaar. Bovendien is ze iets toontredend dus heeft ze gezellige zwaaivoetjes. Geen paard wat je voor de dressuur zou uitzoeken, maar dat was ook helemaal niet aan de orde.”

Ringrijden

“We kochten haar voor mijn man, voor het ringrijden. We waren bewust op zoek naar een dergelijke kruising omdat we iets meer pit wilden dan het gemiddelde trekpaard heeft en ook omdat we de gezondheidskwalen die bij trekpaarden voorkomen wilden vermijden”, legt Sandra uit over haar zoektocht van destijds. “Dat is gelukt, want het is een paard met veel pit en uithoudingsvermogen en daarnaast super hard beenwerk.  Ze kende nog niks dus we hebben haar zelf zadelmak gemaakt en beleerd voor het ringrijden.”

Prijzen

“Dat ringrijden doet ze heel graag en vol enthousiasme en Baluschka heeft samen met mijn man al veel prijzen gewonnen”, vervolgt de amazone. “Het ringrijseizoen is van mei tot augustus, waarbij zo’n tien wedstrijden op het programma staan. Mijn man rijdt daarnaast ook buitenritten met haar, maar in de bak rijden is niet meer zo zijn ding.”

Conditie

“Om  haar in conditie te houden en om te zorgen dat ze haar energie kwijt kon ben ik haar toen gaan rijden in de bak”, vervolgt Sandra. “Zelf heb ik een KWPN-merrie en had indertijd nog een ruin, beiden van Rubiquil, die ik uitbracht in het ZZ-licht en het L2.  De merrie lieten we dekken en de ruin werd verkocht. Toen was er dus meer tijd voor Baluschka. “

“De extra training deed haar zichtbaar goed en ze ontwikkelde zich snel. Ze heeft inmiddels een stokmaat van 1.58 meter maar door haar brede body oogt ze groter”, aldus Van de Vreugde “Zelf ben ik ook een wat stevigere ruiter, dus de combinatie past goed.” 

Van oefenwedstrijd naar het Z

“Omdat het zo goed ging  wilde ik haar toch eens in de ring voorstellen om te zien wat een jury er van vond. In 2013 ben ik begonnen met hier en daar een onderling wedstrijdje of clubkampioenschap. In 2015 heb ik een startkaart aangevraagd en zijn we in het L1 begonnen”, aldus de amazone, die alleen in de winter start omdat de combinatie gecontroleerde dressuur en de explosiviteit van ringrijden lastig is. “Het doel was om op het gemakje één klasse per winter te rijden en te zien waar dat zou eindigen. En zo reden wij eind 2018 onze eerste Z1 proef.”

Johan Rockx

“Ik heb een aantal keren met haar gelest bij Johan Rockx. Daar heb ik heel veel aan gehad. Hij was zeer gecharmeerd van haar enthousiasme. ‘Dat is allemaal luxe’ zei hij als ze weer eens onder mijn kont vandaan schoot”, lacht Sandra. “En dat is natuurlijk ook zo. Zonder dat enthousiasme was ik met haar nooit zover gekomen.”

Lucie Louws

“Ook les ik af en toe bij Lucie Louws. Zij heeft er ook zelf wel eens op gezeten, zoals zij graag doet bij de paarden die ze les geeft”, vervolgt Sandra. “Zij was ook erg over haar te spreken, met name over het achterbeen gebruik. Daar zouden veel rijpaarden jaloers op zijn volgens haar.”

Te snel

Sandra’s valkuil is dat ze graag te fanatiek en te snel wil rijden. “Ik moet als ruiter vaak worden afgeremd, want ik rij vaak te fanatiek. Ik wil haar graag energiek voorstellen om te laten zien wat ze in huis heeft en dan is  er een risico dat je te veel gaat jagen. Dat is een terugkerend thema in de trainingen”, aldus de amazone. “De galop was vroeger nogal explosief, maar is nu haar beste gang waarin ze zichzelf al mooi opricht en verzamelt. De eenvoudige wissels gaan goed en ze springt soms ook al een leuke vliegende wissel. De zijgangen en uitgestrekte gangen vragen de nodige aandacht. Dat zie je vaker bij dit soort paarden.  Ons sterkste punt is dat we bijna altijd een degelijke, foutloze proef kunnen neerzetten met een mooie constante aanleuning.”

Dapper, knap of in ieder geval leuk

Dat Sandra en Baluschka niet voldoen aan het standaard plaatje roept wel reacties op. “De reacties die ik hoor zijn altijd positief, al zullen er vast ook mensen zijn die het niks vinden. Mensen vinden het vaak dapper, knap of in ieder geval leuk”, vertelt Sandra verder. “Al heb ik wel het idee dat ze het iets minder leuk vinden als je van ze wint.”

Serieus

“We worden door de jury altijd serieus genomen. Dat doet me goed en ik zie dat als een succes op zich. De klacht dat je op een koudbloed anders wordt beoordeeld kan ik dus zeker niet onderschrijven, want die ervaring heb ik absoluut niet”, aldus Sandra. “Wat ik erg leuk vond is dat we ons in het L1 heel makkelijk kwalificeerden voor de Indoor kampioenschappen. Daar eindigden we in de middenmoot maar het was super leuk om mee te doen.”

Hoogtepunt

“Met geen van mijn andere paarden ben ik zo snel door het M gekomen en onze beste prestatie hebben we neergezet tijdens de Masters bij de Kroo in Nieuw en Sint Joosland  waar we in het grote geweld onze eerste winstpunt in de klasse Z1 behaalden”, aldus de amazone. “Daar ben ik gewoon heel trots op.”

Minder dan een dressuurzadel

“Waarin we ook afwijken van de standaard is dat Baluschka in aanschaf minder heeft gekost dan het gemiddelde dressuurzadel. We hebben hiermee  bewezen dat je met het paard dat je toevallig hebt, die beschikt over  het juiste karakter en die consequent wordt getraind en verzorgd toch heel ver kunt komen”, vat Sandra haar verhaal samen. “Het is ook nog eens een hele lieve merrie in de omgang, die op stal zonder enige twijfel de leider van de groep is. Zij is heel speciaal voor ons en we hopen nog vele jaren en op veel verschillende manieren van haar te mogen genieten.

Trots

Hoewel de carrière van Baluschka tot nu behoorlijk vlot verliep weet Sandra  nog niet of ze haar wedstrijdcarrière met de merrie gaat vervolgen. “Ze is inmiddels twaalf  jaar oud. Hoewel ze ook al een wisseltje springt weet ik nog niet of ik nog verder ga met haar. We hebben ook nog een driejarig rijpaard staan waar ik ook weer mee aan de slag wil. Maar ik ben er trots op wat we samen hebben bereikt.”

Bron: Dressuur.nl

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook