Op bezoek bij de Pretendenthoeve • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Op bezoek bij de Pretendenthoeve

Andre en Martin van Norel. Foto: Quillemette Kraaikamp.

Al ruim 50 jaar worden er dressuurpaarden gefokt op de Pretendenthoeve van de familie Van Norel in Wapenveld. Door de talloze keuring- en sportsuccessen was de leus ‘Het dressuurgeweld uit Wapenveld’ niets te veel gezegd. Maar tijden veranderen en op de Pretendenthoeve vindt een wisseling van de wacht plaats. Broers André en Martin zoeken naar nieuw evenwicht in de veranderende markt, met zijn grote spelers en social media. Eén ding blijft gelukkig altijd hetzelfde: een goed paard is een goed paard.Al ruim 50 jaar worden er dressuurpaarden gefokt op de Pretendenthoeve van de familie Van Norel in Wapenveld. Door de talloze keuring- en sportsuccessen was de leus ‘Het dressuurgeweld uit Wapenveld’ niets te veel gezegd. Maar tijden veranderen en op de Pretendenthoeve vindt een wisseling van de wacht plaats. Broers André en Martin zoeken naar nieuw evenwicht in de veranderende markt, met zijn grote spelers en social media. Eén ding blijft gelukkig altijd hetzelfde: een goed paard is een goed paard.

Iedereen die ook maar een beetje bekend is in de dressuurpaardenwereld, die kent ze. Gert Willem van Norel en zijn zoons André en Martin. Die laatste twee meestal in het witte pak, met een fijn dressuurpaard aan het touw. Want de keuring, daar gebeurde het altijd voor de Van Norels. Er waren naar eigen zeggen jaren bij dat de overige deelnemers al bijna afhaakten bij het zien van de vrachtwagen van de Pretendenthoeve. Want winnen werd dan wel heel lastig.

Sport of keuring?

De KWPN-hengst Gotcha Utopia (v. Ziësto) is na een periode in Duitsland weer terug in Nederland. Hier onder het zadel bij Jennifer Sekreve. Gotcha Utopia is beschikbaar via de Pretendenthoeve. Foto: www.madebyjessy.com

Gert Willem van Norel, grondlegger van het bedrijf, denkt er met enige weemoed aan terug. Hij heeft er enorm van genoten, maar de tijden zijn behoorlijk veranderd. Hij ziet dat de keuringen minder worden bezocht en slinken in aanzien nu sportieve prestaties in de dressuurfokkerij steeds meer de boventoon voeren. “Dat vind ik heel jammer en ook niet terecht. De keuring is bedoeld om de fokkerij te verbeteren. Vroeger, en nu nog steeds. Maar de gezelligheid en de jeu zijn er behoorlijk af.” Zoon Martin, die deze passie duidelijk met de paplepel ingegoten heeft gekregen, voegt toe: “Het is net of je er niet meer van mag genieten. Dat vind ik raar. Er zijn ook keuringen voor vogels, honden en andere dieren. Die zijn er omdat mensen daar een leuke dag aan beleven en hun dieren willen meten met elkaar. Waarom zou dat voor paarden niet gelden?” Het argument dat er tegenwoordig vooral wordt gefokt voor de sport en niet voor de keuring, vindt hij niet opgaan. “Ons fokdoel is ook om een fijn sportpaard te fokken, maar de weg daarnaartoe kun je anders bewandelen en beleven. Dat is het verschil.”

De stoere AES-goedgekeurde hengst Impresario (v. Fürst Romancier) aan de hand. Foto: Quillemette Kraaikamp.
Een Expression x Oscar veulen. Foto: Quillemette Kraaikamp.

Het volledige interview met André en Martin van Norel staat in Dressuur 2+3 – 2020. Wil je het hele artikel lezen? Bestel deze editie dan hier!

Bron: Dressuur
Tekst: Marije Stomps

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back on Track

Lees ook