In balans op je paard – van oefening naar gewoonte • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

In balans op je paard – van oefening naar gewoonte

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Hippisch oefentherapeut Ayke Onderweegs heeft in een aantal artikelen uitgelegd hoe je een goede balans op je paard kan krijgen. Daarbij ging het over je onderlijf, je bovenlijf, het trainen van je eigen rechtgerichtheid en de kunst van goed vallen. De laatste vraag aan Ayke is: hoe kunnen we al die informatie nou omzetten in nieuwe, goede gewoontes?

“Goed recht en in balans op je paard zitten is nog steeds erg onderschat. Het is zó logisch dat het veel invloed heeft op hoe ons paard gaat, maar tegelijkertijd ontzettend lastig om goed toe te passen. Het goede nieuws is dat je er wel echt zelf wat aan kan doen.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat jouw niet-voorkeurskant goed gestimuleerd wordt. Dan kan je je paard ook helpen bij het rechtrichten. En als je jezelf aanleert om je benen los te laten en mee te laten deinen en je stabiliteit uit je rompspieren te halen, dan kun je veel gerichter beenhulpen gaan geven. Wanneer je oefent om je borstbeen op te strekken en je schouders te laten ‘hangen’, kan je makkelijker communiceren met de mond van je paard en het helpt je ook in de zijgangen.”

Oefenen en automatiseren

“Vaak voelt een niet-optimale houding voor jou normaal, omdat dit al een automatisme is. Recht zitten voelt dan zelfs scheef! Het is daarom belangrijk om de koppeling tussen het oefenen op bijvoorbeeld een flexchair of balance coach en het rijden op een paard te maken. Je moet een goede houding en zit er echt ‘intrainen’, daar is Oefentherapie Cesar/Mensendieck ook op gericht. Uiteindelijk moet de juiste houding en balans tussen aanspanning en ontspanning zó gewoon en geautomatiseerd worden, dat je het ook kan uitvoeren tijdens het paardrijden, met een bewegend dier onder je.

Hoe lang duurt dat?

Het kost wel tijd. Eenvoudige taken kosten al 12 weken om goed te oefenen en te automatiseren, en bij paardrijden gaat het bijna nooit om simpele activiteiten. In de eerste fase van automatisering van nieuwe gewoonten, moet je nog heel erg nadenken over wat je moet doen, hoe het moet voelen en hoe het er uit moet zien.

In de tweede fase heb je makkelijke momenten, waarbij het al lukt om semi-geautomatiseerd gedrag te vertonen. Maar zodra het lastiger wordt, of wanneer er iets onverwachts gebeurt, dan val je terug in je oude fouten. Pas in de derde fase van automatisering zijn je nieuwe gewoonten zó ingesleten, dat je bijvoorbeeld gewoon kan praten en andere dingen kan doen zonder nog te hoeven na te denken over de juiste houding en zit. Oefenen, oefenen en oefenen dus.”

Begin eenvoudig

“Het is individueel verschillend hoe lang het duurt om bepaalde slechte gewoonten af te leren. Denk bijvoorbeeld aan het optrekken van je benen. Begin sowieso met oefenen op een manier waarbij je makkelijk kunt rijden. Doe de oefeningen bijvoorbeeld eerst in stap aan de lange teugel of aan de longeerlijn. Zo kan je eerst gaan voelen wat je eigenlijk doet als je aan het rijden bent. Hoe is de stand van je voeten? Heb je meer druk in één van beide beugels? Zit je scheef in het zadel?

Vanuit daar kun je de juiste houding gaan oefenen en het steeds moeilijker maken, door van gang te veranderen of oefeningen te gaan rijden. Als je al begint op een punt waar je het moeilijk vindt, wordt het lastiger om te oefenen en het goed toe te passen.”

Al met al concludeert Ayke: “ Het is voor ons als ruiter minstens net zo belangrijk om ons eigen lijf op een goede manier te trainen, als ons paard!”

 

Ayke Onderweegs is Oefentherapeut Cesar en Hippisch Sportoefentherapeut bij haar bedrijf Onderweegs in beweging. Hippisch Sportoefentherapeuten zijn gespecialiseerd in het begeleiden van ruiters bij het verbeteren van hun houding en zit. Vooral het aanleren van nieuwe gewoontes en gedragsverandering door oefenen staat daarbij centraal. Zodat een goede houding en zit uiteindelijk een automatisme is.

 

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook