Voorwaarts met Uta Gräf • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Voorwaarts met Uta Gräf

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Wanneer je paard niet voorwaarts gaat voor je beenhulp en er misschien zelfs op terugkomt, dan heeft het geen zin om verder te werken naar verzameling of meer schwung. Een paard moet fris en voorwaarts reageren op het been van de ruiter, want alleen als elk soort verzameling naadloos kan worden afgewisseld met een stukje groter gaan, dan heb je een harmonieuze dans in de rijbaan. Dat vertelt Uta Gräf op Cavallo en gaf daarbij gelijk een paar tips.

Afgestompt

Veel paarden zijn afgestompt op de beenhulpen van de ruiter en dat komt in de meeste gevallen omdat de ruiter te veel drijft. “Paarden kunnen een vlieg voelen op hun huid, dus als ze niet op druk van je been reageren betekent het niet dat ze het niet voelen. Het heeft dan ook geen zin om veel harder te gaan duwen of met sporen te gaan prikken”, legt Gräf uit. “Wat je wel moet doen is hem leren reageren op een kort drukje van je been en de allebelangrijkste voorwaarde daarbij is dat je echt kort een drukje geeft met je been.”

Consequent

“Reageert je paard niet, herhaal dan de korte hulp eventueel versterkt met een tik van de zweep of het gebruik van een spoor, maar zorg dat je bij het geringste antwoord naar voren ophoudt met vragen”, vervolgt de Duitse amazone. “Beloon je paard dan en laat dan je been weer langs zijn lijf hangen, maar pas op dat je je been niet van je paard afsteekt. Bij een wat luier paard zou het misschien niet erg zijn als hij een keer schrikt als je je been weer aanlegt daarna, maar bij een sensibel paard zorgt het afsteken van je been eerder voor spanning dan voor activiteit en dat helpt dan weer niet voor een goed antwoord op je hulp.”

Licht zitten

Naast je paard leren dat hij op een korte hulp voorwaarts moet gaan kun je volgens Gräf je paard ook helpen door licht te gaan zitten als je hem voorwaarts wilt laten reageren. “Rijd veel licht in draf en probeer ook in de galop in het begin in verlichte zit te zitten”, aldus Gräf. “Als je paard al niet zo gemotiveerd is om makkelijk voorwaarts te gaan, dan maak je het hem nog moeilijker als je de hele tijd zwaar gaat zitten. Vaak helpt lichtrijden in draf en galopperen in de verlichte zit om juist meer voorwaarts te creëren en als je paard eenmaal voorwaarts is, dan kun je makkelijker weer gaan zitten, dan neemt hij je ook weer beter mee.”

Lees de volgende keer nog meer tips van Uta Gräf om je paard te motiveren voorwaarts te gaan.

Bron: Cavallo

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook