Hulpen goed gegeven • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hulpen goed gegeven

Foto: Arnd Bronkhorst www.arnd.nl

Er is in de paardenwereld niet één enkele manier, die als de juiste manier betiteld kan worden. Wanneer je alleen al kijkt naar alle verschillende disciplines, waarin ruiters met hun paarden succesvol zijn, dan zitten daar ook allemaal verschillende trainingssystemen achter. Maar er is wel een ding dat altijd belangrijk is, ongeacht leeftijd van het paard, discipline of systeem en dat is dat de hulpen duidelijk gegeven moeten worden.

Verkeerd begrepen

Paarden begrijpen niet wat een ruiter wil als de ruiter geen duidelijke hulpen geeft. Wanneer een paard de hulp begrijpt geeft hij antwoord, als hulpen onduidelijk zijn, begrijpt hij ze vaak niet en kan zijn antwoord variëren van een overdreven antwoord, helemaal geen antwoord, een ‘ik doe wel iets anders, misschien is dat wel goed’-antwoord en alles daar tussenin. Het nare daarvan is, is dat het paard dan vaak de stempel lui, ongehoorzaam of zenuwachtig krijgt, terwijl de ruiter geen goede hulpen gaf.

Duidelijk

Het is daarom van groot belang dat je duidelijk en consequent bent in de training en het rijden. Geef hulpen, die duidelijk zijn en vraag dingen van je paard die hij begrijpt en reageer positief. Als hij iets nog niet kan, neem dan de tijd om het hem te leren. Wanneer je paard je vertrouwt en begrijpt, creëer je een sterke basis om hem effectief te kunnen trainen.

Hulpen

Je hebt als ruiter meerdere manieren om je paard een hulp te kunnen geven en daarvoor moet je zorgen dat je zelf netjes en in balans kunt zitten op je paard. Dan kun je hem met je zit, je gewicht, je benen en je handen iets vertellen en niet te vergeten ook met je stem.

Troubleshooting

Wat nog wel eens mis kan gaan, zelfs als je redelijk duidelijk bent in de hulpen die je geeft, is dat de hulpen op het verkeerde moment gegeven worden of in een verkeerde combinatie. Ook dat kan misverstanden veroorzaken tussen jou en je paard. Denk maar aan been geven en hem met je hand tegenhouden, been geven en niet ophouden als je paard voorwaarts antwoord geeft, nageeflijkheid vragen en zelf niet nageven als je paard loslaat of blijven streven naar perfectie en voorbij gaan aan alle vooruitgang, die je paard laat zien. Daarmee ondermijn je allemaal het succes van de training, omdat je paard vroeg of laat niet meer reageert op de manier die je wilt, simpelweg omdat je er niet goed om vraagt.

Oefenen

Reden te meer dus om veel tijd en energie te stoppen in de basisopleiding van je paard en van jezelf. Zorgen dat je pas verder gaat als alles wat je eerder geleerd hebt bevestigd is en steeds opnieuw controleren of alle voorwaarden er nog zijn. Er zijn geen snelle weggetjes of bepaalde maniertjes waarop het sneller gaat. Welk systeem je ook gebruikt, het wordt pas een succes als je zorgt dat je duidelijk en consequent bent in wat je vraagt van zowel je paard als van jezelf.

Bron: Horse.co

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook