Houding en zit met Micha van Rheden: Deel 5 – Stabiliteit • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Houding en zit met Micha van Rheden: Deel 5 – Stabiliteit

Micha van Rheden. Foto: Quillemette Kraaikamp - www.hypic.nl.

Micha van Rheden is Centered Riding© instructrice en geeft clinics over houding en zit. Met Micha bespreken we de meestvoorkomende fouten in houding en zit én op welke manier je hier zelf aan kan werken. In dit laatste deel gaat het over de ‘basistonus’. Je moet zelf stabiel genoeg kunnen zitten om je paard de mogelijkheid te geven om stabiel onder je te bewegen. Hoe doe je dat?

“Sommige mensen hebben in het algemeen te weinig aanspanning in hun lijf, als ze op hun paard zitten. Het paard wordt daar ook wiebeliger van, gaat meer zwabberen, is moeilijk  op een rechte lijn of aan elkaar te rijden” legt Micha uit.

Fijne lijn tussen spanning en ontspanning

“Het is een hele fijne lijn tussen spanning en te strak zijn en te veel ontspanning, die tot gezwabber leidt. Je wilt aanspanning vanuit ontspanning. Alles wat je van je paard wilt in dat opzicht, moet je zelf ook doen” vertelt Micha. “Zorg voor een basisaanspanning in je romp en houd de rest van je lichaam los, ontspannen en soepel.”

Ademen

“Je ademhaling is essentieel bij het rijden, want op het moment dat je stopt met goed ademhalen krijg je spanning. Bij het ademen moet je hele romp uitzetten” legt Micha uit. “Baby’tjes doen dat ook, met hun hele romp ademen, maar volwassenen zijn het vaak verleerd. Als je alleen maar door je buik gaat ademen, dan creëer je vaak onbewust een holle rug. Maar je kunt het oefenen om met je hele romp te ademen.”

Tip voor goede ademhaling

“Om de juiste ademhaling te oefenen, leg je eerst je hand op je buik en ga je daarnaartoe ademen. Vervolgens leg je je hand op je borst, dan op onderrug en tenslotte leg je allebei je handen aan weerszijden op je ribben aan de zijkant. Oefen steeds met naar je hand toe ademen” tipt Micha. “Door dit te oefenen krijg je stabiliteit in je romp, naar alle kanten. Daarbij kun en moet je ook lang blijven in je romp. In het rijden kun je je voorstellen dat je kruin aan een touwtje aan het dak hangt. Als je een overgang kan maken zonder dat er iets verandert in je paard, dan weet je dat je goed zit.”

Succes

Micha heeft ons de afgelopen weken vijf belangrijke tips gegeven. Ze geeft regelmatig clinics en lessen in houding en zit. “Ik had nooit durven dromen dat het zo’n succes zou worden. Ik had altijd het idee dat veel mensen alleen maar interesse hadden in instructie die over het paard ging, niet over de ruiter. Maar gelukkig is het zo dat steeds meer mensen daarin geïnteresseerd zijn, het belangrijk vinden en graag willen werken aan hun eigen lichaamshouding. Toen ik begon met houding- en zitlessen bij centered riding, dacht ik ook: ‘Dit kan niet goed zijn’ omdat een gewoonte veranderen heel raar voelt. Totdat ik in mijn rijden merkte dat het zo veel gemakkelijker gaat en dat de communicatie met je paard veel vlekkelozer en sneller wordt.”

Micha van Rheden is Centered Riding© instructrice.  Ze geeft door het hele land clinics. Daarnaast geeft ze trainingen binnen het online platform van Jill Huijbregts.Micha is te vinden op: https://dressagevision.nl/

Meer lezen van Dressuur? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook