Houd de aandacht van je paard vast • Dressuur Magazine Ga naar hoofdinhoud

Houd de aandacht van je paard vast

Foto: Arnd Bronkhorst

Sommige paarden zijn nergens bang voor en niet van hun stuk te krijgen en anderen zien juist in elke schaduw een levensgevaarlijke vijand, die hem op wil eten. Dat laatste is best lastig als je lekker wilt trainen met je paard en voor een dressuurproef vormt het ook een extra uitdaging.

Horse and Rider vroeg daarom Spencer Wilton om advies en de Britse ruiter had wel een paar tips.

Aandacht

Het belangrijkste is om te zorgen dat je paard met zijn aandacht bij jou is zodat jij hem kunt vertellen wat er moet gebeuren. Daar heb je soms wel een beetje geduld voor nodig, maar als je volhoudt dan zul je merken hoe het de situatie helpt verbeteren. Vraag overgangen, rijd figuren, verander van hand en houd hem aan het werk. Vergeet daarbij niet om hem ook te belonen voor wat hij doet en om zelf te ontspannen.

Veilige zone

Wanneer je paard nog niet (voldoende) met zijn aandacht bij jou is, blijf dan eerst even in een veilige zone en rijd daar bijvoorbeeld een grote volte. Het rijden op een veilige grote volte geeft je als ruiter de kans om je paard fijn nageeflijk te rijden en om hem zo steeds meer te laten ontspannen. Daarvoor kun je op de volte overgangen vragen binnen en tussen de gangen en je kunt de volte vergroten en verkleinen.

Blijf variëren in wat je vraagt, zodat je paard niet de kans heeft om voor je uit te gaan denken en ook geen tijd heeft om ergens anders op te letten.

‘Let op mij’

Wanneer je paard gespannen is dan ben je als ruiter vaak ook geneigd om jezelf vast te gaan houden en dat is niet zo’n goed idee. Je houdt dan op met rijden en daarmee verlies je ook de aandacht van je paard. Neem jezelf dan ook voor om tegen je paard te zeggen ‘Let op mij’ en blijf vooral doorademen.

Bonus

Blijf niet hangen in de stap, maar zorg dat je je paard bezig houdt en ga juist lekker aan de slag. Als bonus van je paard mentaal en fysiek aan het werk houden ben je zelf ook zo bezig met aan de gang blijven dat je geen tijd meer hebt om je druk te maken over dingen die mis kunnen gaan. Zo ben je samen aan het werk en wordt je paard ook nog eens soepeler, losser en gaat hij nog beter luisteren naar de hulpen.

Bron: Horseandrider

hrlijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook